Normal

Kan få dødsstraff etter fergeulykke

Kapteinen på ferga som sank i Sør-Korea i april ble i dag stilt for retten sammen med 14 andre besetningsmedlemmer.

Lee Joon-seok

Fergekaptein Lee Joon-seok føres inn i rettssalen i Gwangju.

Foto: YONHAP / Reuters

Over 300 mennesker, de fleste barn, omkom da passasjerferga «Sewol» forliste utenfor sørvestkysten av Sør-Korea i april.

I dag startet rettssaken mot fergekapteinen og 14 andre besetningsmedlemmer.

Kaptein Lee Joon-seok (68) og tre andre offiserer er tiltalt for drap, og risikerer dødsstraff dersom de blir funnet skyldige.

To besetningsmedlemmer er tiltalt for å ha flyktet og forlatt et synkende skip, noe som kan straffes med livstid i fengsel. Ni andre er tiltalt for uaktsomhet og diverse brudd på maritim lov.

Flere pårørende har møtt opp utenfor rettslokalet i Gwangju, og enkelte ropte «morder» etter kapteinen da han ble ført inn i rettssalen, skriver Reuters.

Sør-Korea har ikke dømt noen til døden siden 2009. Selv om rundt 60 personer sitter med dødsdommer, har ikke landet gjennomført en henrettelse på 17 år.

Pårørende etter fergeforliset i Sør-Korea

Det ble bråk da pårørende møtte opp med plakater og ropte «morder» etter fergekapteinen.

Foto: AHN YOUNG-JOON / Afp

Bråk utenfor rettssalen

Fergekapteinen ble filmet på land mens flere passasjerer satt fast i den synkende ferga, og i ettertid har det kommet vitnebeskrivelser som slakter innsatsen til besetningen.

Les: «Mamma, jeg elsker deg»
Les: 48 jenter funnet døde på samme lugar

En av de pårørende holdt opp et skilt med beskjeden: «Du er ikke menneskelig. Du er verre enn et dyr». Da sikkerhetsvaktene forsøkte å ta skiltet, førte det til håndgemeng.

Ferga skal ha vært tungt overlastet på turen fra Incheon på fastlandet til øya Jeju. Den skal også ha holdt for høy fart.

339 av de 476 menneskene om bord var barn og lærere fra en skole utenfor hovedstaden Seoul.

172 personer ble reddet opp av vannet. Resten er antatt druknet.

Skipet Sewol synker

Ferga «Sewol» skal ha vært overlastet da den sank.

Foto: DONG-A ILBO / Afp

– Fortell sannheten

Da rettssaken ble innledet tirsdag morgen, fikk en av de pårørende holde et innlegg på vegne av familiene til de omkomne.

– Ville dere ha gjort det samme hvis dette var barna deres? Forestill dere at det var deres barn som døde, og fortell sannheten, sa han.

Kapteinens forsvarer, Lee Kwang-jae, hevder klienten hans ikke hadde noen mulighet til å hindre praksisen med overlasting av ferga, og at det dermed ikke var noe grunnlag for å dømme ham for drap.

– Det var ikke slik at han mislikte barna, så det er vanskelig å akseptere påtalemyndighetens argument om at han med vilje unnlot å følge sin plikt og rømte for å redde seg selv, sa Lee.

Flere av eierne i selskapet som hadde ansvaret for driften av ferga er arrestert, men myndighetene leter fortsatt etter Too Byung-un, som regnes som overhodet i familien som eier fergeselskapet Chonghaejin.

Kystvakten skal også etterforskes etter anklager om forsømmelse i tjenesten.

Les: Hele mannskapet på ulykkesferja pågrepet
Les: Rederisjefen siktet for drap etter fergetragedien i Sør-Korea
Les: Ber om unnskyldning etter fergetragedien

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt