Hopp til innhold

I dag kan EØS-avtalen bli satt på prøve

Ingen vet hva EUs reaksjon blir når utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i dag taler Brussel midt i mot.

Jonas Gahr Støre

Mange er spent på hvordan utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ordlegge seg når han møter representanter fra EU i dag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det er ventet at Støre, under rådsmøtet i EØS i dag, vil anmode EU om konsultasjoner for å komme fram til en ny løsning som gjør at Norge slipper å bruke reservasjonsretten formelt i bruk. For et veto kan bekymre EU.

– Må se på EØS-avtalen

– Jeg tror dette kan føre til at EU reagerer politisk og at man må se på EØS-avtalens videre funksjon, sier professor i europarett ved Universitet i Oslo Fredrik Sejersted til NRK.

EU og Norge har i alle år hatt et uproblematisk forhold, og dette vil eventuelt være første gang Norge vil benytte seg av reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen.

– En ting er dette direktivet, en annen ting er de andre direktivene det har vært snakk om den siste tiden. Du har tjenestedirektivet, datalagringsdirektivet, nå er det postdirektivet, så har du spørsmål rundt alkoholreklame og bruken av vikarbyrå. Jeg tror EU er engstelig for at det veldig greie forholdet til Norge nå er i ferd med å bli litt mer vanskelig, sier Sejerstad.

Ikke informert

Bare EFTA-landene i Det europeisk økonomiske samarbeidsområdet (EØS) er så langt blitt orientert om den norske regjeringens posisjon i saken, som dreier seg om å åpne for fri konkurranse i distribusjonen av brevpost under 50 gram.

Postdirektivet var ikke tema, verken fra EU-siden eller Norge, da den felles EØS-komiteen møttes på ambassadørnivå før helgen.

Støre og Utenriksdepartementet har ikke røpet hvilke tanker regjeringen måtte ha gjort seg om hvordan EU vil reagere på Norges nei til direktivet.

Heller ikke Stortinget fikk del i Støres tanker om dette da han nylig informerte de folkevalgte om hva som vil skje når Norge for første gang i EØS-avtalens 19-årige historie reserverer seg mot et EU-direktiv.

Støre valgte kun å skissere den formelle prosessen framover. Mulige konsekvenser hoppet han bukk over.

Litt over klokken 16 i dag vil Støre møte den norske pressen i Brussel.

Settes på prøve

Nei til EUs leder, Hemming Olaussen, sier Støres opptreden i Brussel blir den første reelle testen for ham som utenriksminister:

– Da blir det testet om Støre er lojal overfor regjeringens offisielle standpunkt, som er å si klart nei til EUs postdirektiv, sier Olaussen til NTB.

Reservasjonsretten i EØS-avtalen er nedfelt i avtalens artikkel 192. En reserverasjon innebærer at partene må forhandle seg fram til en løsning, med tidsfrist på seks måneder.

Dersom en slik enighet ikke nås, og reservasjonen opprettholdes, skal den delen av avtalen som direktivet sorterer under, settes midlertidig ut av kraft.

SISTE NYTT

Siste nytt