Hopp til innhold

– Villig til å droppe folkeavstemningen

Det blir ikke folkeavstemning i Hellas dersom man oppnår en bred politisk enighet om å løse landets krise. – Folkeavstemning var aldri et mål i seg selv, sier statsminister Giorgos Papandreou.

Giorgos Papandreou

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou har vært presset fra alle kanter etter at han varslet at han ville la folket bestemme om Hellas skal si ja eller nei til EUs krisepakke.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Torsdag ettermiddag holdt Papandreou en tale til det greske parlamenetet. Tidligere torsdag sa en regjeringskilde at den foreslåtte folkeavstemningen om EUs krisepakke kan bli skrinlagt, dersom regjeringspartiet og opposisjonen blir enige om å løse landets politiske krise.

Dette ble bekreftet av Papandreou i torsdagens tale til parlamentet.

– En folkeavstemning har aldri vært et mål i seg selv, sier Papandreou ifølge Reuters.

Papandreou sier også at Hellas må overholde vilkårene i EUs støttepakke, dersom man ønsker å fortsette å være en del av eurosamarbeidet.

– Stoler mer på det greske folk

Papandreou forsvarer imidlertid fortsatt prinsippet om folkeavstemning, selv om han nå åpner for å droppe det.

– Meningen med folkeavstemningen var å få en klar avgjørelse fra det greske folk, sier Papandreou, som sier han stoler mer på «visdommen og modenheten» til det greske folk, enn politikerne i landet.

I talen sa Papandreou blant annet at tiltakene for å redusere gjelden i Hellas vil tre i kraft umiddelbart, og at de vil påvirke innbyggernes liv de neste årene.

Statsministeren er likevel forsiktig optimist med tanke på fremtiden.

– Det vi har vært gjennom viser styrken til det greske samfunnet.

BBCs korrespondent i Athen, Paul Moss, sier etter talen at Papandreou fortsatt ikke har skrinlagt planene om en folkeavstemning, men at det kan virke som han forsøker å «komme seg ut av det».

– Nyvalg øker risikoen for konkurs

Finansminister i Hellas, Evangelos Venizelos, sier etter talen at politikerne i Athen må gjøre det man kan for å forsikre internasjonale partnere om at man kommer til å godta EUs krisepakke.

Venizelos mener også at planene om å godta en krisepakke vil rakne, dersom man skulle skrive ut nyvalg nå.

Statsminister Papandreou har tildligere sagt at han vil ha samtaler med Antonis Samaras, leder for det konservative opposisjonspartiet.

Torsdag ettermiddag ble det meldt fra statsministerens kontor at en samtale med opposisjonslederen har funnet sted, ifølge Reuters. Det er foreløpig ikke klart om de to politiske lederne har klart å komme til enighet.

Papandreou sier at et gresk medlemskap i eurosonen er udiskutabelt, og at det ikke er aktuelt å skrive ut nyvalg i Hellas nå.

– Et nyvalg i Hellas nå vil bare øke risikoen for konkurs, sier han.

– Går ikke av

Papandreou har vært presset og kritisert fra alle kanter etter at han mandag varslet at regjeringen gjennom en folkeavstemning ville la folket si ja eller nei til støttepakken som EU-landene gikk inn for på toppmøtet i forrige uke.

I dag kalte Papandreou den greske regjeringen inn til krisemøte, og det ble spekulert i om han i etterkant ville kunngjøre sin avgang.

Det har han imidlertid ingen planer om så lenge utfallet av samtalene med opposisjonen ikke er klart, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Statsministeren går ikke av. Vi avventer resultatet av samtalene med det konservative opposisjonspartiet, sier en regjeringskilde til Reuters.

Sterke reaksjoner

EUs krisepakke innebærer blant annet at Hellas' statsgjeld på 350 milliarder euro blir redusert med 100 milliarder euro, men den krevde også tøffe sparetiltak i Hellas, noe grekerne er svært skeptiske til.

Papandreous avgjørelse kom som lyn fra klar himmel for EU-lederne og vakte sterke reaksjoner. Flere europeiske politikere ga klart uttrykk for sin misnøye.

– Jeg ble irritert. Det er en merkelig måte å oppføre seg på. Papandreous var enig i redningspakken, som er en fordel for hans land. Andre land gjør betydelige oppofringer for flere tiår med vanstyre og dårlig lederskap i Hellas, sa tyske Rainer Brüderle, parlamentarisk leder for Fridemokratene, som sitter i regjering sammen med det konservative partiet til Angela Merkel.

Statsminister Jens Stoltenberg påpekte at utfallet av en folkeavstemning ville ha store konsekvenser for hele Europa.

– Man legger på mange måter hele Europas økonomiske fremtid i hendene på de greske velgerne, sa Stoltenberg.

– Sier de nei til EUs gjeldsplan, vil ikke Hellas være i stand til å betale renter og avdrag på gjelden sin. Da får de ikke tilgang på kriselån, og da har vi en veldig alvorlig situasjon i Europa.

Se video: Eurokrisen på 1 - 2 - 3.

Video Eurokrisen på 1-2-3

Eurokrisen på 1-2-3

SISTE NYTT

Siste nytt