Hopp til innhold
Urix forklarer

Kan Donald Trump bli USAs neste president?

NASHUA, NEW HAMPSHIRE (NRK): Det er vanskelig å spå hvor langt han vil nå, men Donald Trump har vunnet sitt første valg. Og amerikanerne kan gi ham mange flere seire.

En engasjert Donald Trump på talerstolen.

Donald Trump sparer ikke på kruttet fra talerstolen. Her er han i aksjon i Manchester i New Hampshire før primærvalget der natt til onsdag norsk tid.

Foto: JIM BOURG / Reuters

16. juni i fjor tok Donald Trump heisen ned fra kontoret sitt i Trump Tower i New York.

Foran 300 frammøtte fortalte han at han stiller som presidentkandidat «to make America great again».

Mediene rapporterte at han hadde betalt skuespillere 50 dollar for å møte opp, juble og få det hele til å se litt mer troverdig ut.

Kampanjestaben hans benektet dette og sa at han hadde sine egne entusiastiske fans.

Noen uker etter var det åpenbart at han hadde det.

Brakvalg

Donald Trump er i støtet.

Donald Trump fosser fram på en medgangsbølge.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Sju måneder senere har Donald Trump fått dobbelt så mange stemmer som andremann I det legendariske nominasjonsvalget I New Hampshire .

Pressen forsøkte å erklære ham som et luftslott bygget av upålitelige velgere da han tapte for Ted Cruz i Iowa. Men Donald Trump kom smilende og selvsikker til New Hampshire og har kost seg her den siste uka mens han har skrytt av muren han skal bygge mot Mexico. Og han har lovet å gjeninnføre vanntortur av terrormistenkte fanger.

Pressen har gitt Donald Trump all den oppmerksomheten han har bedt om i månedsvis.

Nå har han også vist at han kan vinne. Fortsetter han å skape den entusiasmen han har skapt her de siste dagene, kan han bli vanskelig å stoppe.

64 prosent vil stenge muslimer ute

– Jeg har stemt på Obama to ganger, men denne gangen stemte jeg på Trump, for Washington suger, sa en velger til en kollega av meg fra NBC i går.

Mange av velgerne jeg snakket med er stolte av at de stemte på Trump. De er vanlige, fornuftige mennesker som er lei av å bli styrt av en politikerelite med milliardærer i ryggen.

Trumps tale til tilhengerne i New Hampshire

VIDEO: Optimistisk Trump etter triumfen i New Hampshire.

De vil heller bli styrt av en milliardær som betaler selv.

Trumps voldsomme utfall mot muslimer og innvandrere fra Latin-Amerika ser heller ikke ut til å skremme velgerne.

64 prosent av de spurte republikanske velgerne i valgdagsmålingene i går sa at de mener muslimer ikke bør få slippe inn i USA.

Disse artistene støtter de ulike presidentkandidatene

Trump måtte nødlande

Kampen mot Cruz

Ted Cruz i Iowa

Kristenkonservative Ted Cruz kan bli en tøff konkurrent for Donald Trump.

Foto: Brendan Hoffman / Afp

Nå beveger nominasjonskampen seg sørover og vestover. I Sør-Carolina vil kristenkonservative Ted Cruz, som på mange områder er langt mer ytterliggående enn Trump, være en sterk utfordrer 20. februar.

På supertirsdag 1. mars vil kampen mellom Trump og Cruz også bli hard. Da er det valg i Cruz' hjemstat Texas og i sørstater som Georgia, Tennessee og flere til.

Dersom Trump klarer å seile videre på bølgen han er på nå, kan han bli vanskelig å stoppe.

Spesielt fordi det i går ikke ble klarere hvilken av kandidatene fra den etablerte delen av partiet som skal være hans hovedutfordrer.

Ohio-guvernør John Kasich er trolig for moderat for flertallet av velgerne på supertirsdag, mens Marco Rubio fikk svi for sin usikkerhet i debatten lørdag. Øyeblikket der han gjentok den samme innlærte setningen om president Obama og ble parkert av Chris Christie, omtales allerede som en klassiker i amerikansk presidentdebatt-historie.

Litt som da Ronald Reagan sa «Here we go again» til Jimmy Carter da han gjentok seg selv i en av debattene i 1980.

Eller da Dan Quayle sammenlignet seg selv med John F. Kennedy.

Det er ikke rom for store feilskjær under de kontinuerlige mediefokuset i en amerikanske presidentvalgkamp.

Clinton-krise

La oss forestille oss at Donald Trump blir nominert på partilandsmøtet i juli.

Det er stadig 8. november det gjelder. Vil Donald Trump kunne bli valgt til president da?

Hillary Clinton

Hillary Clinton har problemer med å fenge de store velgermassene i Det demokratiske partiet.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Oddsene mot ham vil være høye. Mange sier til meg at de emigrerer til Canada om han blir president, andre mener at det er vanskelig å gjøre så mye som å tenke tanken.

Demokratene har demografien på sin side. Unge, etniske minoriteter og kvinner er de viktigste velgergruppene for dem, og de to første av disse velgergruppene er i vekst.

Men Hillary Clinton er ikke på vei opp.

Valget i New Hampshire viser med all tydelighet at kampen hennes for Det hvite hus er i krise.

Hun har forsøkt å friste velgerne med glossy valgmøter med Hollywood-stjerner på scenen og kvinnelige politikere som skryter henne opp i skyene. Men unge kvinner lar seg ikke imponere, selv om hun utvilsomt har en «CV på steroider».

– Jeg er feminist og stemte på Hillary Clinton i 2008, men Bernie Sanders er mer opptatt av feministiske saker som likelønn og minstelønn, fortalte velger Sara Clarke-Vivier meg på Bernie Sanders seiersfest i går.

Hun tror fortsatt Clinton kan komme tilbake, men ikke ved å true unge kvinner til å stemme på henne ved å få noen til å si det finnes en spesiell plass i helvete for dem som ikke gjør det.

Bernie Sanders fikk 84 prosent av stemmene til dem under 29 år i New Hampshire.

Blir Clinton kandidaten, vil mange av dem kanskje la være å stemme i november.

De hvite mennene kan avgjøre

De hvite lavtlønte, mennene i delstater som New Hampshire er flinke til å møte opp ved amerikanske valg. De er ofte viktige velgere på vippen som Hillary Clinton nok lett tenkte at hun kunne vinne da hun startet sin valgkamp. Barack Obama fikk god oppslutning blant dem.

Men det var nettopp disse mennene som gikk mann av huse for å stemme på Donald Trump i går.

De ønsker seg en bedre økonomisk framtid og mener i økende grad at en forretningsmann er et tryggere valg i Det hvite hus enn en politikerkvinne betalt av Wall Street.