Hopp til innhold

Utstyr i skianlegg i Nord-Korea kan bryte internasjonale sanksjoner

Svensk, italiensk, tysk og canadisk utstyr vises på bilder fra et skisenter i Nord-Korea, på tross av et FN-forbud mot å selge luksusvarer til landet, ifølge nyhetsnettsted.

Tråkkemaskin fra italienske Prinoth (lengst t.h.) i skisenter i Nord-Korea

MULIG SANKSJONSBRUDD: Dette udaterte bildet fra det nyåpnede skisenteret Masik i Nord-Korea ble frigitt til verdenspressen 1. januar. Lengst til høyre står en tråkkemaskin fra den italienske leverandøren Prinoth. Selskapet kan ha brutt FN-sanksjoner om å ikke selge luksusvarer til Nord-Korea, men landet kan også ha fått tak i maskinen via en tredjepart.

Foto: Korean Central News Agency (KCNA) / Afp

Det melder NK News, et uavhengig og USA-basert nyhetsnettsted som spesialiserer seg på Nord-Korea.

Kim Jong-un

ENSOM RYTTER: Kim Jong-un prøver heisen i det nye skianlegget i Masik Pass-regionen. Det er ikke kjent når bildet er fra, men det ble nylig publisert i en riksavis i det hermetisk lukkede landet.

Foto: YONHAP / Reuters

Bildene fra det nyåpnede skisenteret Masik i Nord-Korea er brukt av statlige nordkoreanske medier, og noen av dem har også havnet hos nyhetsbyrået AFP.

Ett av bildene viser en ny snøskuter av det canadiske merket Ski-Doo. Andre bilder viser minst syv snøkanoner fra svenske Areco, to tråkkemaskiner fra italienske Prinoth og enda en tråkkemaskin fra tyske Pisten Bully.

Omgår sanksjoner

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som forbyr salg av luksusvarer til nordkoreanske myndigheter.

Som et resultat av sanksjonene, ble leverandøren Bartholet Maschinenbau AG Flums for noen måneder siden hindret i å fullføre salget av et skiheisanlegg verdt 7,5 millioner dollar til Nord-Korea. Sveitsiske myndigheter klarte å stanse salget av skiheisanlegget, som ble beskrevet som «infrastruktur og utstyr for idrettsanlegg med luksuspreg».

Men med bildene fra skianlegget i Masik, virker det som om Nord-Korea har klart å omgå FN-sanksjonene på luksusvarer ved å skaffe seg utstyr til skianlegg fra andre internasjonale leverandører.

(Saken fortsetter under bildet)

Folk på Ski-Doo snøskuter i det nyåpnede skianlegget Masik i Nord-Korea

SKUTER-TRØBBEL: Dette bildet av folk på en Ski-Doo snøskuter i det nyåpnede skianlegget Masik i Nord-Korea ble gjort tilgjengelig 1. januar. Canadiske Ski-Doo kan ha brutt FN-sanksjoner om å ikke selge luksusvarer til Nord-Korea, men landet kan også ha fått tak i maskinen via en tredjepart.

Foto: Korean Central News Agency (KNCA) / Afp

– Snøskutere er helt klart luksusvarer og derfor gjelder salgsforbudet til Nord-Korea som ble vedtatt av sikkerhetsrådet. Hvis ikke snøskutere er på forbudslisten til det aktuelle eksporterende landet, burde de være det, sier en ekspert på FN-sanksjoner som vil være anonym, til NK News.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker det nyåpnede skianlegget Masik i sitt eget land

PÅ BESØK: På dette udaterte bildet, som ble frigitt for verdenspressen 31.12.13, er Nord-Koreas leder Kim Jong-un på besøk i det nyåpnede skianlegget Masik.

Foto: Korean Central News Agency (KCNA) / Reuters

Selv om FN-sanksjoner forbyr medlemsstater å levere «luksusvarer» til Nord-Korea, finnes det ikke noen liste over hvilke varer forbudet omfatter. Det gjør implementeringen av forbudet vanskelig.

Svensk produsent overrasket

Men EU har siden 2006 hatt en liste over «luksusvarer» som det ikke er lov til å eksportere til Nord-Korea. På denne står «varer og utstyr til ski, golf, dykking og vannsport», og «luksuskjøretøy for transport av mennesker på land, til vanns eller i lufta, i tillegg til tilbehør og reservedeler». Dermed kan de europeiske leverandørene av utstyret som ses på bildene fra skianlegget i Nord-Korea ha brutt både EUs bestemmelser og FN-sanksjoner.

Sjefen for svenske Areco, Johan Erling, sier til NK News at han ikke vet hvordan minst syv snøkanoner produsert av selskapet har havnet i Nord-Korea. Han påpeker at de kan ha blitt levert i strid med EU-bestemmelser via andre leverandører, enten formelle eller uformelle.

Areco selger hvert år rundt 40 snøkanoner til et kinesisk firma som så selger dem videre, ifølge Erling. De avbildede enhetene er ikke eldre enn ett og et halv år, opplyser han.

Skieksperter sier til NK News at utstyrsmerkene som Nord-Korea har kjøpt til Masik-anlegget er ledende i skiindustrien.

SISTE NYTT

Siste nytt