NRK Meny
Normal

Kan bli våpenhvile i Syria lørdag

USA og Russland er kommet til enighet om et avtaleforslag som skal bidra til at partene i Syria starter en våpenhvile lørdag.

Assad-tilhengere jubler

Tilhengere av Assad-regimet som har fullført et treningsprogram jubler i dag.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

I forslaget oppfordres partene i krigen i Syria til å inngå en avtale om våpenhvile innen middag 26. februar, slik at den kan tre i kraft lørdag 27. februar.

– Det er dette man har ventet på den siste uken, så det er ikke veldig overraskende, sier forsker ved ILPI, Cecilie Hellestveit, til NRK.

Hun peker på at selv om man skulle få til en landsomfattende våpenhvile på lørdag, er det veldig mange parter som vil være interessert i å ødelegge den.

Den foreløpige avtalen omfatter ikke IS og Nusrafronten, opplyser en vestlig kilde.

Hellestveit sier at det er et problem at Nusrafronten er ekskludert, ettersom den inkluderer mange syrere som ikke nødvendigvis sympatiserer med Al Qaida.

Obama og Putin

USAs utenriksminister John Kerry sa søndag at USA og Russland i prinsippet var enige om vilkårene for en stans i kamphandlingene.

Den offisielle kunngjøringen av avtalen er ventet etter at USAs president Barack Obama har snakket med Russlands president Vladimir Putin på telefon senere i dag.

Da er det også ventet at det vil bli kjent detaljer om hva avtalen inneholder.

Blodig søndag

Avtalen kommer dagen etter en blodig søndag i Syria, der IS sto bak flere bombeangrep.

Bombene som rammet Damaskus og Homs søndag, tok livet av minst 184 mennesker.

Ikke siden folkeopprøret i Syria startet i 2011, har så mange blitt drept av bomber på en og samme dag, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Skepsis i Damaskus

I Syrias hovedstad Damaskus blir meldingen om den mulige våpenhvilen møtt med skepsis.

– Jeg håper at det ikke blir noen våpenhvile, for hvis det blir en våpenhvile, vil tyrkerne øke sin støtte til kriminelle og forrædere, sier Ahmad al-Omar, som opprinnelig kommer fra Aleppo-provinsen nord i landet.

Han befinner seg i byens tradisjonelle basarområde, souken. Der uttrykker også flere andre skepsis til den russisk-amerikanske avtalen, som etter planen skal føre til en slags våpenhvile mellom regimet og opprørere fra 27. februar.

– Jeg tror forslagene er et påskudd for å hindre at den syriske hæren rykker fram for å frigjøre landet, sier Ahmad al-Issa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt