Kan bli presidentkandidat i dag

I Frankrike skal Sosialistpartiet i kveld avgjøre hvem som skal være partiets presidentkandidat i valget neste år. Favoritten er Ségolène Royal.

Ségolène Royal
Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

- Jeg er kandidat for venstresiden og for at Frankrike skal lykkes. Jeg er kandidat fordi jeg tror på den politiske vilje, også økonomien, sier Royal.

- Hvem skal passe barna?

53 år gamle Royal ligger best an og har måttet tåle mye til dels usakelig kritikk i den mannsdominerte franske politikken. Hun blir beskyldt for å spille på sitt ytre og sin kvinnelighet.

Ségolène Royal
Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

- Og i begynnelsen av valgkampen hørte jeg motkandidater som spurte: "Men hvem skal passe barna?", forteller Royal, som har fire barn med samboeren sin, Sosialistpartiets leder François Hollande.

Royale meningsmålinger

Hennes fremste konkurrenter i kampen om å bli Sosialistpartiets presidentkandidat er tidligere statsminister Laurent Fabius og tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn.

Det var nettopp Fabius som lurte på hvem som skulle passe på barna hvis mor ønsker å ta over etter president Jacques Chirac. Mange kommentatorer mener at dette har slått tilbake på Fabius og i stedet styrket Royal i velgernes øyne.

Meningsmålinger viser at det bare er Royal som har mulighet til å slå høyresidens mest sannsynlige kandidat, innenriksminister Nicholas Sarkozy.

I januar neste år skal Gaullist-partiet, UMP (Union pour un Movement Populaire), velge sin presidenkandidat.

Første runden i det franske presidentvalget holdes søndag 22. april.

SISTE NYTT

Siste nytt