Hopp til innhold

Colombia-valg kan bety slutten på fredsprosessen

I Colombia kan søndagens presidentvalg bety slutten for fredsprosessen med Farc-geriljaen.

Oscar Ivan Zuluaga.

Støttespillere av opposisjonskandidat Oscar Ivan Zuluaga i Bogotas gater torsdag i denne uken.

Foto: Fernando Vergara / Ap

Santos og Zuluaga

President Juan Manuel Santos (t.h.) og Oscar Ivan Zuluaga under en presidentdebatt i Bogota sist torsdag.

Foto: Fernando Vergara / Ap

President Juan Manuel Santos startet fredsforhandlinger med Farc for snart to år siden, men hans fremste utfordrer vil ikke forhandle med geriljaen som han mener er terrorister.

Juan Manuel Santos kjemper hardt for å bli gjenvalgt som president ved valget på søndag.

Den viktigste saken i valgkampen har vært fredsforhandlingene med den venstreorienterte FARC-geriljaen.

– Vi colombianere må bestemme oss for om vi skal ta et skritt framover mot en bedre framtid og om jeg skal få mandat til å prøve å skape fred, eller om vi skal ta et skritt bakover og fortsette krigen, sa Santos til jublende tilhengere i hovedstaden Bogota på det siste valgmøtet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tilhengere av Juan Manuel Santos

Tilhengere av Juan Manuel Santos i Bogota.

Foto: Jose Miguel Gomez / Reuters

Hjelp fra Norge og Cuba

Det var Santos som startet de kontroversielle med FARC-geriljaen for snart to år siden med hjelp fra bl.a. Norge og Cuba.

Kvinne i Colombia

En vegg i byen Cali er full av plakater for Oscar Ivan Zuluaga.

Foto: LUIS ROBAYO / AFP

FARC har slåss mot myndighetene i landet i 50 år. Det startet som en kamp for rettighetene til fattige bønder, men har endt i en krig der sivilbefolkningen er krigens største offer: over fire millioner mennesker har blitt drevet på flukt og over 200.000 har blitt drept.

Mange har også blitt drept og drevet på flukt av paramilitære grupper som ble opprettet for å beskytte de store landeierne mot geriljaen.

Det er en krigstrøtt befolkning som nå går til valg, og valget har blitt et ja eller nei til videre fredsforhandlinger med Farc-geriljaen.

Motkandidaten Oscar Ivan Zuluaga er støttespiller for tidligere president Alvaro Uribe. De mener det er feil å forhandle med FARC-geriljaen som de ser på som terrorister:

– Hvis geriljaledere fortsetter å angripe colombianerne, vil jeg beordre soldater til å ta dem til fange eller drepe dem, erklærer Zuluaga til sine tilhengere.

På tross av at det pågår fredsforhandlinger på Cuba, er det fortsatt jevnlige angrep fra geriljaen. Men FARC og den andre geriljagruppa i Colombia, ELN, har erklært våpenhvile i forbindelse med valget.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dødt løp

Santos og Zuluaga ligger omtrent jevnt på meningsmålingene få dager før valget. Santos viser til at de er kommet langt i fredsforhandlingene på Cuba.

Sist helg ble geriljaen og myndighetene enige om hvordan de skal bekjempe den enorme illegale narkotikahandelen i Colombia. Dermed har partene blitt enige om to av fem punkter i forhandlingene.

Oscar Ivan Zuluaga

Opposisjonskandidat Oscar Ivan Zuluaga.

Foto: Diana Sanchez / AFP

Men mange colombianere er redde for at fredsprosessen skal føre til at Farc-soldater skal få amnesti, slik at de slipper å gå i fengsel for sine mange overgrep – som bl.a. drap, kidnappinger og seksuelle overgrep. Derfor støtter mange Zuluaga.

Anklager om spionasje

Men spørsmålet er hvordan den siste skandalen i Zuluagas valgkamp-maskineri vil påvirke dette.

For en video publisert av et anerkjent tidsskrift i landet, skal vise at en ansatt i Zuluagas kampanje har spionert på fredssamtalene og ulovlig avlyttet presidents samtaler med forhandlingsdelegasjonene. Hackeren er nå arrestert, mistenkt for spionasje.

Se videoen nederst i saken.

Men Zuluaga avviser alle anklager: – Videoen er en montasje og en felle. Den ble laget på ulovlig vis, hevder Zuluaga.

Santos mener videoen viser at Zuluaga ønsker å sabotere fredsprosessen:

– Disse fredens fiender, ønsker desperat å bruke våre styrkers etterretning til å infiltrere dem og motarbeide fredsprosessen, sier Santos.

Men også Santos leir har fått anklager mot seg. Lederen av valgkampanjen måtte slutte etter anklager om å ha mottatt penger fra narkobaroner.

Hverken Santos eller Zuluaga vil trolig få minst 50 prosent av stemmene ved søndagens valg. Så etter alt å dømme, blir valget trolig først avgjort annen valgrunde i juni.

SISTE NYTT

Siste nytt