NRK Meny
Urix forklarer

Kan Bannon bli en martyr?

Steve Bannon sørget kanskje for at Donald Trump vant presidentvalget. Nå lover han å gå til krig for presidenten, som sparket ham, fra sin gamle arbeidsplass i media.

Trump Bannon Steve Bannon

Fredag kunngjorde Det hvite hus at Steve Bannon slutter som sjefstrateg for USAs president Donald Trump.

Foto: Carolyn Kaster / AP

#WAR, tvitret en medarbeider i Breitbart News rett etter at det ble kjent at president Trumps sjefrådgiver fikk sparken.

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter ble det kjent: Trumps avsatte sjefsstrateg går tilbake til sin gamle jobb som redaktør for det høyrepopulistiske nyhetsnettstedet.

Ingen karantene tid, han var på plass allerede i natt og gav klart uttrykk for hva som er målet hans nå i et intervju med det konservative magasinet The Weekly Standard:

–Jeg er fri. Jeg har fått våpnene mine tilbake. Jeg er blitt kalt barbaren Bannon. Jeg skal definitivt knuse opposisjonen.

Steve Bannon vil ikke gå til krig mot Trump, men mot de moderate i administrasjonen hans og mot kongressen og de store mediene, sier han i intervjuet.

Dyktig strateg

En slik bombastisk erklæring høres kanskje ikke spesielt strategisk ut, men Steve Bannon er kjent som en dyktig strateg, en som vet hvordan en vinner.

Bannon var mannen som gav råd til Donald Trump om å møte angrep med angrep, spille på fremmedfrykten i en urolig arbeiderklasse og argumentere for økonomisk nasjonalisme i valgkampen.

– Bur henne inne, ropte tilhengerne stadig høyere på valgmøtene til Trump. En kan da ikke bli president i USA med et slikt budskap, tenkte mange av oss journalister.

Men Steve Bannon visste at det nettopp var en slik retorikk som kunne gjøre utslaget.

Selv hadde han året før produsert dokumentarfilmen Clinton Cash, om korrupsjonen og det politiske apparatet rundt Hillary og Bill Clinton.

Han ville framstille Hillary Clinton som kriminell og korrupt. Og han ville spille på frykten og sinnet i en sliten del av befolkningen.

Martyr?

Det skal være president Trumps nye stabssjef John Kelly som har vært pådriveren for å få Bannon ut av Det hvite hus.

Han ønsker ikke minst å forsøke å kontrollere hvem som har presidentens øre og hvilke budskap som når ut.

Denne uka kan det virke som han har lyktes dårlig med det.

Da Trump kom høyreekstreme i USA i møte på den aggressive pressekonferansen sin på tirsdag, sjokkerte det store deler av det mer moderate USA.

Men tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke og flere av hans meningsfeller takket Trump.

Det var trolig Steve Bannon som hadde gitt råd om både tonen på pressekonferansen og den første kommentaren Trump gav etter opptøyene i Charlottesville på lørdag. Da sa han at det hadde vært uakseptabel voldsbruk "på mange sider."

Etterpå krevde mange at moderate kommentatorer og demonkrater at Bannon måtte bli sparket.

Men hvordan vil Trumps mest ihuga tilhengere lengst ute på høyresiden reagere på dette?

Vil de gjøre Bannon til en slags martyr?

Et oppsiktsvekkende intervju

I månedsvis har nyhetene og de pikante detaljene lekket ut fra Det hvite hus i en grad USA aldri har sett maken til.

De siste ukene har kilder NRK har snakket med ment at Steve Bannon har vært en av dem som lekker.

Denne uka gav han også et spesielt intervju til det progressive magasinet The American Prospect.

I intervjuet latterliggjorde Bannon president Trump for å ha sagt at han vurderte en militær reaksjon i forhold til Nord-Korea.

Han kalte også de høyreekstreme som demonstrerte i Charlottesville "en gjeng med klovner" og sa de er irrelevante. Bannon har blitt beskyld for å ha bidratt til å bygge opp det såkalte "alternative høyresiden" som han gjorde Breitbart News til en medieplattform for. I intervjuet Avviste Bannon også dette.

Vil han fortsette å påvirke Trump?

De siste uka har president Trump kommet med sine mest kontroversielle uttalelser siden han ble president.

Han har splittet i stedet for å samle. Og han har fått massiv kritikk selv om hans egne største fans fortsatt står ved hans side.

Steve Bannon skal ha blitt skjøvet ut på sidelinja av andre i administrasjonen for en stund siden, men det har altså ikke hindret presidenten fra å framstå slik han har gjort denne uka.

Det kan vært et signal om at Bannon kan fortsette å gi Donald Trump råd utenfor Det hvite hus. Trump har opprettholdt kontakten med mange av de andre han har sparket, og Breitbart følger han daglig.

Vil at demokratene skal fokusere på rasisme

I intervjuet med sa Bannon dette om det Demokratene har fokusert på etter forrige helgs hendelser i Charlottesville.

«Jeg vil at de skal snakke om rasisme hver dag. Hvis venstresiden fokuserer på identitetspolitikk, og vi går for økonomisk nasjonalisme, kan vi knuse demokratene».

Med dette mener Bannon at det som betyr noe for Trumps kjernevelgere og mange andre arbeiderklassevelgere i USA, er nye arbeidsplasser, færre arbeidsinnvandrere og mindre konkurranse fra utlandet.

Det er kjernen i Trumps politikk, mener Bannon.

Ikke fremmedfrykt.

Og det forstår tilhengerne hans.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt