Kampklare amerikanske droner har begynt å fly over Bagdad

Pentagon bekrefter at amerikanske kampklare droner de siste 24 timene har begynt å fly over den irakiske hovedstaden Bagdad.

Amerikansk drone på USS Ponce utenfor Irak

Fra sine hangarskip i den Persiabukta sendes det nå opp droner som flyr over Irak.

Foto: MARK WILSON / Afp

Frem til i dag har de amerikanske dronene vært ubevæpnet og kun brukt til overvåkning.

Obama må godkjenne

Ifølge Pentagon så skal ikke dronene angripe mål som kontrolleres av de islamistiske ekstremistene i ISIL, men beskytte de 180 amerikanske militærrådgiverne som er i området, melder CNN.

Som understreker at alle angrep som ikke er definert som forsvar må godkjennes av USAs president Barack Obama.

I går var amerikanske F-18 jagerfly på vingene over Irak for å overvåke opprørenes bevegelser i landet.

USA har tidligere avvist å sende amerikanske bakkestyrker inn i Irak for å hjelpe myndighetene i Bagdad i kampen mot ISIL-opprørerne.

Laster Twitter-innhold

Iran har også sendt droner over Irak, i tillegg til å sende to fly daglig, hver med 70 tonn militært utstyr og forsyninger.

Irak skal også ha kjøpt åtte russiske jagerfly og seks til skal være på vei, men lagres foreløpig i Hviterussland. Avtalen skal, ifølge nyhetsbyrået AFP, ha en samlet verdi på rundt 500 millioner dollar, eller rundt 3 milliarder norske kroner.

Forsvarer grensa

Siden ISIL-styrkene med støtte fra misnøyde irakiske sunnimuslimer de siste ukene tok kontrollen over store deler av Nord-Irak, har Iran utplassert ti divisjoner soldater fra hæren og styrker fra Quds-militsene langs grensa til Irak.

De står klar til innsats om Bagdad eller viktige sjiamuslimske pilegrimssteder i Irak skulle være truet, ifølge New York Times.

USA er ikke imot at Iran støtter opp om Iraks regjering, som de er nær alliert med, men sier at all hjelp bør være ikke-sekterisk ved å presse den irakiske regjeringen til å danne en nasjonal samlingsregjering og ikke fyre enda mer opp under

SISTE NYTT

Siste nytt

Navalnyj i ny film: – Putin eier kjempeslott og eiendommer

MOSKVA (NRK): Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder i en ny film at president Vladimir Putin er den egentlige eieren av et slott og kjempestore eiendommer ved Svartehavet. Presidenten avviser påstandene.

– Gratulerer med en Sputnik i armen

MOSKVA (NRK): I Russland startet massevaksineringen av befolkningen for alvor sist mandag. Etter litt fram og tilbake fikk NRKs mann i Moskva også sin Sputnik.