NRK Meny
Normal

– Slaget om Aleppo er i gang

Den syriske hæren har startet stor-offensiven mot opprørere i Aleppo, Syrias største by, melder aktivister.

Det pågår harde kamper med tungt artilleri sørvest i Syrias største by Aleppo, etter at regimet varslet en stor-offensiv for å renske byen for oppørere.

Den avgjørende kampen om Syrias mest folkerike by, Aleppo, er i gang, ifølge aktivister.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som har base i London, strømmer regjeringssoldatene inn i den sørvestlige delen av byen.

Kamphelikoptre har bombardert et sentralt distrikt og stridsvogner er på vei inn i Aleppo.

– Helikoptre deltar i sammenstøtene ved inngangen til Salaheddine-distriktet og bombarderer det, sier gruppen i en uttalelse.

Bombarderingen av opprører-kontrollerte områder i den økonomiske hovedstaden Aleppo økte i styrke lørdag morgen. Militære fly våker over byen i lav høyde, ifølge aktivister.

CNN melder om at minst seks mennesker så langt er drept i lørdagens kamper i Aleppo, mens 48 ifølge aktivister skal være drept i hele Syria.

– Prøver å gjøre Aleppo til terrorist-sted

Både hæren og væpnede opprørere i Den frie syriske hær (FSA) har i flere dager samlet styrkene i og rundt handelssentrumet, og «alle kampers mor», som den regimetro avisen Al-Watan har døpt slaget, har vært ventet i helgen.

– De kraftigste sammenstøtene i løpet av opprøret finner sted i flere nabolag i byen, sier SOHR-leder Rami Abdel Rahman og legger til:

– Du kan si at motangrepet har startet.

Det er rapportert om mange drepte og familier legger på flukt.

Samtidig melder statlig syrisk TV at opprørerne, etter å ha mislykkes i Damaskus, nå prøver å forvandle Aleppo til et arnested for terrorister.

– Opprørerne er underlegne

Ifølge en BBC-korrespondent i området har regjeringsstyrkene fullstendig overtaket. Opprørssoldatene er underlegne både når det gjelder antall soldater og våpenlagre.

USA frykter at det varslede slaget om Aleppo, med 3 millioner innbyggere, vil resultere i en ny massakre i Syria. I går opplyste Røde Kors at de trekker ut flere av sine medarbeidere som følge av intensiveringen av kampene.

Russland advarer mot tragedie

Samtidig uttrykker Russland bekymring for at en tragedie er under oppseiling i Aleppo.

– Vi prøver å overbevise regjeringen om at den skal gjøre den første gesten, sier Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener at det syriske regimet ikke vil gi seg i kampen om Aleppo.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Han uttaler seg på en pressekonferanse i Moskva mens de syriske regimesoldatene strømmer inn i Aleppo, Syrias største by,

– Men når den væpnede opposisjonen okkuperer byer som Aleppo, hvor enda en tragedie er under oppseiling, skjønner jeg at det ikke er realistisk at regjeringen aksepterer det, legger han til.

– Hvordan kan vi, i en slik situasjon, håpe at regjeringen ganske enkelt sier: Greit, jeg tok feil. Kom igjen og fjern meg, endre regimet? spør den russiske ministeren.

Russland, som er det syriske regimets allierte, har tre ganger blokkert Syria-resolusjoner i FNs sikkerhetsråd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt