Hopp til innhold

Kamper på russisk side av grensen – Ukraina benekter innblanding

Russland sier at de har satt inn større styrker for å kjempe mot det de kaller en «ukrainsk sabotasjegruppe» som har utført angrep inne på russisk territorium.

Belgorods guvernør, Vjatsjeslav Gladkov, bekrefter mandag kveld at regionale myndigheter har evakuert sivile nær grensen til Ukraina.

Russiske myndigheter hevder at de kjemper mot væpnede sabotører.

Alle i regionen må nå fremlegge identifikasjonsbevis, ifølge Gladkov. I tillegg stanses industri som jobber med farlige og brennbare stoffer.

Mykhajlo Podoljak, rådgiver for Ukrainas president, skriver på Twitter at landet ikke har noe med det angivelige angrepet inne på russisk territorium å gjøre.

– Ukraina ser på hendelsene i Belgorod-fylket i Russland med interesse og studerer situasjonen, men har ingenting å gjøre med dem, skriver Podoljak.

Også ukrainsk militær etterretning sier at landet ikke har noe med angrepet å gjøre. De viser til det kaller «opposisjonelle russiske borgere», skriver nettstedet Hromadske.

Guvernør Vjatsjeslav Gladkov

Guvernør Vjatsjeslav Gladkov

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Uklart hva som har skjedd

Det er uklart hva som har skjedd inne på russiske territorium. De første meldingene kom mandag ved 13.30-tiden.

Da sa guvernøren i Belgorod-regionen, Vjatsjeslav Gladkov, at sabotasjegrupper fra den ukrainske hæren hadde krysset inn på russisk territorium.

Aftenposten, som har stedsverifisert videoer fra området, skriver at det er stridigheter i flere landsbyer i Belgorod-området.

Videoene viser kjøretøyer langs veiene i nærheten av grensa og røyk litt lenger nordøst.

Det skal dreie seg om fire landsbyene i Belgorod-området. Blant dem er Glotovo og Grayvoron. Den siste ligger rundt ni kilometer fra grensen til Ukraina.

Har satt inn store styrker

Gladkov, sier at styrker fra den russiske hæren, grensestyrkene, presidentgarden og sikkerhetstjenesten FSB er involvert fra russisk side.

Han sier det er en sabotasje- og rekognoseringsgruppe fra den ukrainske hæren som har tatt seg inn i landet.

Ifølge Gladkov er minst seks personer såret. To personer er lagt inn på sykehus etter artilleriangrep mot landsbyen Glotovo. Ytterligere tre personer behandles på sykehus for splintskader i Grajvoron.

En talsmann for Kreml sier at president Putin er informert om det angivelige angrepet.

Kreml sier at den ukrainske sabotasjegruppa tatt seg inn i Russland for å «avlede oppmerksomheten» fra Bakhmut-slaget i Øst-Ukraina.

Hør også:

Frivillige russere

Ukrainas militære etterretningstjeneste hevder russiske borgere står bak den væpnede aksjonen i Belgorod mandag, ifølge Hromadske.

– De ansvarlige tilhører to paramilitære grupper, sier Andrij Jusov, talsperson for etterretningen. Han navngir gruppene som «Russland-legionen» og «Russisk frivillighetskorps».

Gruppene består ifølge Aftenposten i hovedsak av frivillige russere som har vervet seg i Ukraina. De har tidligere gjennomført lignende operasjoner, blant annet i Brjansk.

SISTE NYTT

Siste nytt