Hopp til innhold

Kampene blusser opp igjen i Syria mens forhandlinger pågår i Genève

Det er harde kamper og flyangrep flere steder i Syria. Våpenhvilen er i fare og den siste runden av forhandlinger i Genève kan kollapse.

AMATØRVIDEO: Bilder som skal være fra Deraa viser hvordan kampene har blusset opp.

Deraa-området er et av stedene hvor kampene nå har blusset opp igjen. Det var der de første protestene mot regimet til president Bashar Al-Assad begynte for seks lang år siden.

Det samme har de gjort i Homs-provinsen og i forsteder til Damaskus. Både syriske og russiske fly deltar i bombing i flere av disse områdene. Helikopter og artilleri skal også være i bruk.

Det skjer etter at 42 mennesker ble drept på regimesiden i et selvmordsangrep mot sikkerhetsstyrker i Homs lenger nord i helgen.

En av de drepte var general Hassan Daboul i etterretningsapparatet, som etter sigende stod nær president Bashar Al-Assad.

Angrepet i Homs var et av de kraftigste og mest spektakulære mot regimet siden krigen startet. Seks selvmordsbombere klarte å komme seg gjennom sperringene før de gikk til aksjon.

SYRIA-CONFLICT-HOMS

ØKT SIKKERHET I HOMS: Selvmordsbomberne klarte å snike komme seg gjennom mange kontrollposter.

Foto: STRINGER / AFP

Jihadistleder i sjelden video

I en video sier jihadist-koalisjonen Tahrir al-Sham at det var de som stod bak.

De ville lære «nederlagspolitikerne» i Genève en lekse, sa koalisjonens militære leder Abu Mohammed Al Jolani i etterkant. Dette var en referanse til opposisjonspolitikerne som der forhandler med regimet.

Abu Mohamed Al-Jolani, Tahrir Al-Sham

VARSLER FLERE ANGREP: Al-Jolani sier angrepet i Homs var et signal til de som forhandler i Genève.

– Denne leksen vil tørke vekk noe av skammen fra dem som gambler med det syriske folkets liv, nå i Genève og tidligere i Astana, sa al-Jolani.

Koalisjonen domineres av det som av en gruppe som tidligere offisielt var Al Qaidas organisasjon i Syria, og som nå framstår som en av de sterkeste væpnede gruppene som slåss mot regimet i Damaskus.

Politisk opposisjon presset

Den politiske opposisjonen i eksil har alltid hatt en vanskelig oppgave, og de har enda færre kort på hånden nå som myndighetsstyrkene og deres allierte har tatt tilbake hele Aleppo.

De appellerer til Russland om å gripe inn på deres vegne.

– Vi håper på en konstruktiv og positiv støtte til den politiske prosessen og løsningen vi alle spør om og drømmer om, sa forhandlingsleder Nasr Al-Hariri i Genève.

Men de har ikke klart å komme noen vei med myndighetene så langt og lite tyder på at de vil lykkes i deres hovedkrav om at president Assad må tre til side denne gangen heller.

Forhandlingene, som kalles «Genève 4» etter tre andre lignende og mislykkede forsøk, begynte i forrige uke.

SWITZERLAND-SYRIA-CONFLICT-UN-TALKS-DIPLOMACY-PEACE

PRESSET: Den politiske opposisjonen som forhandler i Genève ber Russland om hjelp.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Russland dominerer forhandlingene

Diplomater involvert i forhandlingene sier til nyhetsbyrået Reuters at det er Russland som definerer og dominerer denne forhandlingsrunden.

Russland endret maktbalansen i Syria ved å gå aktivt militært inn på regimets side i 2015 samtidig som USA er inne i en turbulent fase etter maktskifte og valget av Donald Trump som president.

Også regimet har sin delegasjon på plass, ledet som sedvanlig av FN-ambassadøren deres Bashar al-Jaafari.

Han har i offentligheten nøyd seg med å kreve en fordømmelse av angrepet i Homs som han kaller en terrorhandling.

SISTE NYTT

Siste nytt