NRK Meny
Normal

Kampen om Latin-Amerika

Vi må ikke glemme at vi har å gjøre med en mektig fiende som kan gjøre hva som helst for å utslette ethvert spor av vår revolusjon, mener Raul Castro.

Raul Castro går ikke av veien for å samenlikne Bush med djevelen
Foto: BRENNAN LINSLEY / AP

Det var da han avsluttet det 19. landsmøtet i kubansk LO Cubas fungerende president sa dette.

Både Raul Castro og broren hans, Fidel Castro, har vært bannerførere for latin-amerikansk motstand mot USAs dominans siden revolusjonen tok makten fra en amerikansk-vennlig diktator i 1959.

Cuba alene

I 1980-åra kunne det se ut som Cubas revolusjon ville spre seg til Nicaragua, El Salvador og Guatemala i Mellom-Amerika. Det skjedde ikke - Cuba var og ble alene.

Opprør i vekst

Men nå har Hugo Chavez slått til med å skjelle ut George W. Bush og kalle ham en djevel på den kanskje viktigste talerstolen i verden. "Selv et døgn etter at Bush talte i generalforsamlingen fra den samme talerstolen, lukter det svovel her," sa Chavez og korset seg.

Ecuador på laget?

Denne retorikken slår igjennom mange steder i Latin-Amerika, i valgkampen i Ecuador for eksempel. Der gjør kandidaten som leder oppløpet foran presidentvalget 15. oktober, felles sak med Chavez og gjør seg morsom på valgmøter med å si at djevelen har grunn til å være fornærmet når Chavez sammenlikner ham med Bush. Rafael Correa beiler til velgerne med Chavez-inspirert demagogi. For eksempel: "Djevelen er ond, men i det minste er han smart."

Viftet med coca-blad

Evo Morales har allerede vunnet valget i Bolivia - han deltok i det alliansefrie toppmøtet i Havanna før han opptrådte i FN, viftende med et coca-blad på talerstolen: Han vil ha satt en stopper for utryddelsen av coca-planten som har stor medisinsk verdi. Og som USA støtter.

Venstre tapte i Peru

Men Chavez-fløyen av latin-amerikansk opinion tapte i Peru - der foretrakk velgerne Alan Garcia som forlot presidentpalasset i Lima i 1990 med firesifret inflasjon og to geriljabevegelser i vekst, velgerne foretrakk ham framfor nasjonalisten Ollanta Humala som hadde aktiv støtte fra Hugo Chavez.

Mexico på banen

Dette har oppmuntret Chavez motkrefter i Latin-Amerika, det og den øverste valgdomstolen i Mexico som ga valgseieren der til konservative Felipe Calderon da den kom til at han hadde slått venstrekandidaten Andres Manuel Lopez Obrador - som hadde aktiv støtte fra Hugo Chavez.

Nå vil Calderon prøve seg på det han håper blir en signingsferd til flere latin-amerikanske land, til Guatemala som er Venezuelas motkandidat til FNs sikkerhetsråd, til Costa Rica der han møter flere latin-amerikanske presidenter, Colombia, Chile og Brasil.

Politiske argumenter

Overalt vil Calderon argumentere for Guatemala til Sikkerhetsrådet - han vil gjenspeile den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice, som anbefaler Guatemalas kandidatur, fordi rådet trenger ansvarlige medlemmer, som hun sier.

Og han vil argumentere for at de enkelte landene får ordne sitt forhold til USA som det passer dem best. For Mexicos del har det skjedd gjennom en frihandelsavtale med USA og Canada. Ecuador er i forhandling om en frihandelsavtale som kandidat Correa vil rive i småbiter om den foreligger når han er blitt president - hvis han blir det. Chavez vil ha Latin-Amerika til å opptre samlet overfor USA fordi det gir mer styrke.

USAs argumenter

Hugo Chavez' motstandere vil stoppe Chavez som kjøper seg venner, hevder de, med olje og de eventyrlige pengesummene Venezuela håver inn på skyhøye oljepriser. Amerikanernes ord for det er at Venezuela bruker oljepengene for å destabilisere Sør-Amerika.

1-1 ved pause

Med Venezuela og Bolivia på laget, kanskje Ecuador også etter valget i oktober og kanskje Nicaragua også etter valget i november, er Cubas innflytelse økt og venstresiden i Latin-Amerika sterkere enn noen gang.

Meksikanske Felipe Calderon tar mål av seg til å stoppe denne venstredreiningen. Han har også mange med seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt