Hopp til innhold

Hver dag risikerer over 8000 jenter i Afrika å bli omskåret

NAIROBI (NRK): FNs generalsekretær lanserte i dag en mediekampanje mot omskjæring av kvinner. Kakenya Ntaiya som ble omskåret som barn, fronter kampanjen.

Kakenya Ntaiya ble omskåret som barn

Kakenya Ntaiya var 13 år da kvinnene i landsbyen tok henne til side for å omskjære henne.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Smerten var utålelig. Det er ikke mulig å beskrive den.

Kenyanske Kakenya Ntaiya var 13 år da kvinnene i landsbyen tok henne til side for å omskjære henne. Det var fest. Alle skulle feire at hun var blitt en ekte kvinne.

– Jeg ble fortalt at jeg ikke skulle gråte. Jeg husker at tiden stanset, at hodet mitt ble helt blankt og det kom ikke en lyd over mine lepper.

Kakenya jobber i dag for at andre unge jenter skal slippe å gå gjennom det samme. Hun arbeider til daglig på en jenteskole der hun jobber med bevisstgjøring. I dag var hun i Nairobi sammen med FNs generalsekretær for å lansere en mediekampanje mot omskjæring.

-– Informasjon og utdannelse er det eneste som kan få bukt med denne skadelige praksisen.

Verdens helseorganisasjon anslår at rundt 140 millioner kvinner over hele verden har blitt utsatt for omskjæring. Hvert år risikerer rundt 3 millioner jenter i Afrika å bli utsatt for dette. Noe som tilsvarer over 8000 jenter daglig.

Blodig desember

Timingen for kampanjen er ikke tilfeldig. Det er ikke lenge til desember, måneden da flest jenter blir omskåret. Da har de langfri fra skolen, og foreldrene kan skjule for andre hva jentene blir utsatt for.

I Kenya er omskjæring av kvinner ulovlig, men ifølge Kakenya blir ikke loven fulgt godt nok opp. Hun forteller om lokale høvdinger som fortsatt støtter praksisen ut fra en kulturell begrunnelse.

– Det er det verste jeg hører, at omskjæring er en del av vår kultur. Kultur er noe vi skal bygge opp og være stolte av. Omskjæring er overgrep, ikke kultur.

Det er ikke lenge siden ei 14 år gammel jente hun kjente, døde av blødninger etter en omskjæring.

– Det var tøft å oppleve. Det er så meningsløst.

Selv sliter hun med ettervirkninger. Hun har født to barn, men fødslene ble ekstra smertefulle. Den dag i dag føler hun at noe viktig er stjålet fra henne.

Medias rolle

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær vinket til tilskuere under dagens møte i Nairobi.

Foto: Noor Khamis / Reuters

Medieoppbudet var stort på pressekonferansen i FNs hovedkvarter i Nairobi i dag. Både lokale og internasjonale journalister var til stede da FNs generalsekretær Ban Ki-moon snakket om betydningen av medienes dekning av omskjæringsproblematikken.

– Forandring kan skje gjennom kontinuerlig medieoppmerksomhet rundt skadevirkningene av omskjæring. Det kan få positive konsekvenser for hundretusenvis av kvinner over hele verden.

Den britiske avisen The Guardian fronter kampanjen og har samarbeidet med FN om stipender og premier. Ban Ki-moon utlovte fem stipender for mediehus i Kenya som setter søkelys på temaet. I tillegg blir det opprettet en årlig pris for en afrikansk reporter som viser innovasjon og forpliktelse i sin dekning av omskjæring. Vinneren får jobbe to måneder i The Guardian's hovedkontor i London.

For Kakenya Ntaiya er det viktigste at temaet blir belyst.

– Jeg forteller til jentene på skolen hver dag at hvis de hører om noen som skal bli omskåret, må de fortelle andre om det. Kun hvis vi snakker om omskjæring kan unge jenter bli reddet.

SISTE NYTT

Siste nytt