Hopp til innhold

Kamp om regjeringsmakt

Det konservative Samlingspartiet ble det finske valgets største vinner, og forventer å komme i regjeringsposisjon.

Samlingspartiets leder, Jyrki Katainen
Foto: MARJA AIRIO / AFP

Det konservative Samlingspartiet ble valgets største vinner.

Senterpartiet, som har statsministeren i en koalisjonsregjering sammen med Sosialdemokratene og Det svenske folkeparti, ble på nytt det største partiet.

Senterpartiet fikk 23,1 prosent, som var en tilbakegang fra valget for fire år siden. Da fikk Senterpartiet 24,7 prosent. Partiet tapte fire plasser i Riksdagen, men er likevel fortsatt det største partiet.

Finlands statsminister Matti Vanhanen
Foto: MATTI BJORKMAN / AFP

Det betyr at Matti Vanhanen vil fortsette som statsminister.

Forventer regjeringsposisjon

Det kan spøke for Sosialdemokratens plass i regjeringen. Samlingspartiet, som tilsvarer Høyre i Norge, var det eneste av de tre store partiene som gikk fram ved valget. Samlingspartiet fikk 22,3 prosent og 50 plasser i Riksdagen.

Ved valget for fire år siden fikk Samlingspartiet, som da gjorde et dårlig valg, 18,5 prosent og 40 mandater. Den store framgangen for partiet gjør at partiet forventer å komme i regjeringsposisjon sammen med Senterpartiet.

Jyrki Katainen, partilederen, mener det er en naturlig konsekvens av valgresultatet. Tidligere partileder Sauli Niniistø, var den av samtlige kandidater i valget som fikk desidert flest stemmer.

Vil ikke trekke seg frivillig

Sosialdemokratene fikk 21,4 prosent og gikk tilbake fra 24,5 prosent ved forrige valg. Sosialdemokratene fikk 45 mandater, åtte færre enn sist. Partileder Eero Heimäluoma, sa etter at valgresultatet var klart at partiet ikke frivillig ville trekke seg fra regjeringsamarbeidet med Senterpartiet.

Det er imidlertid klart at det nå er Matti Vanhanen og Senterpartiet som har utspillet når det gjelder å sette sammen regjering etter valget.

Det regnes som lite sannsynlig at alle de tre store partiene vil gå sammen i et regjeringssamarbeid.

110 av 200 plasser

Det tredje av dagens regjeringspartier, Det svenske folkepartiet, holdt sin posisjon med 4,5 prosent (4,6 prosent sist) og fikk ni mandater (åtte sist). Det betyr at Senterpartiet, Samlingspartiet og Det svenske folkepartiet samlet får 110 plasser av de 200 i Riksdagen.

Riksdagen i Finland

PARTI

OPPSLUTNING 2007

OPPSLUTNING 2003

MANDATER 2007

MANDATER 2003

Senterp.

23,1 %

24,7%

51

55

Samlingsp.

22,3 %

18,5 %

50

40

Sos. Dem.

21,4 %

24,5 %

45

53

Svenske Folkep.

4,5 %

4,6 %

9

8

Venstreforb.

8,8 %

9,9 %

17

19

Grønne

8,5 %

8,0 %

15

14

Krist. Dem.

4,9 %

5,3 %

7

7

Sannfinn.

4,1 %

1,6 %

5

3

Øvrige (Åland)

1

Før valget sa flere andre partiledere at det ikke burde være noen selvfølge at Det svenske folkepartiet fikk plass i regjeringen. Ikke minst har De Grønne hevdet at i en tid der miljø blir mer og mer viktig, så burde det partiet kunne overta plassen til Det svenske folkepartiet, et parti som først og fremst representerer den svenskspråklige minoriteten i Finland.

Idrettshelter i Riksdagen

Av tidligere idrettshelter som stilte opp i valget klarte Juha Mieto å bli valgt inn for Senterpartiet. De finske velgerne stemmer på person, og Mieto, som var kandidat for første gang, gjorde et godt valg.

Juha Mieto fra OL i Lake Placid i 1980
Foto: SCANPIX

Langrennsløperen Jari Isomätse, en av dem som tatt for doping i 2001, kom ikke inn. Lasse Viren mistet sin plass for Samlingspartiet. Den tidligere stavhopperen Antti Kalliomäki, som nå er i regjeringen for Sosialdemokratene, kom også inn, mens den tidligere hekkeløperen Arto Bryggare (Sosialdemokratene) falt ut. Marjo Matikaianen, en av de gamle langrennsstjernene, beholdt sin plass for Samlingspartiet.

Det var dårlig valgdeltagelse, kun 67,8 prosent, den laveste valgdeltagelsen etter den den annen verdenskrig. Ved det forrige Riksdagsvalget var valgdeltagelsen 69,7 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt