Kambodsja vant tempelstriden

Den internasjonale domstolen har sagt sitt. Kambodsja har full råderett over det berømte hindutempelet Preah Vihear og området rundt. Det betyr at Thailand må trekke ut alle sine soldater.

Preah Vihear-tempelet

Kambodsja bruker navnet Preah Vihear om tempelet, Thailand kaller det Khao Phra Viharn.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Striden rundt Preah Vihear-tempelet har vart siden 1962, da den samme domstolen bestemte at det rundt 1000 år gamle tempelet, som ligger på grensen mellom Thailand og Kambodsja, tilhørte Kambodsja.

Thailand har delvis bestridt og sabotert kjennelsen, ved å hevde at bakketoppene rundt tempelet ikke var omfattet av Haag-domstolens bestemmelse.

Landet har de senere årene stasjonert ut flere og flere soldater i det bestridte området rundt tempelet. Kambodsja på sin side har svart med mer militært nærvær.

Kambodsjansk soldat på Preah Vihear-templet

En kambodsjansk soldat avbildet på tempelgrunnen i 2010.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Den utløsende årsaken var at Kambodsja i 2008 søkte om at Preah Vihear ble plassert på UNESCos verdensarvliste. Da UNESCO innvilget tempelet verdensarvstatus, utløste det sterke reaksjoner i Thailand og thai-nasjonalister strømmet til hinduhelligdommen for å kreve det tilbake.

Siden den gang har det vært flere sammenstøt mellom de thailandske og de kambodsjanskee soldatene i grenseområdet.

Kambodsja løftet derfor saken på nytt inn for Den internasjonale domstolen, som er det øverste juridiske organ i FN-systemet.

Domstolen gjorde det derfor klart i dag at Kambodsja også har full suverenitet til høyden tempelet ligger på.

Vestlige land har siden den siste grensetvisten startet for fem år siden advart sine borgere å besøke provinsen og den kjente attraksjonen.

Preah Vihear ligger rundt 40 mil fra Phnom Penh.

SISTE NYTT

Siste nytt