NRK Meny
Normal

Kalte motstanderne sjakaler

Russlands president Vladimir Putin kalte opposisjonslederne for sjakaler og lovet helt å forandre landets toppledelse da han talte i Moskva i dag.

Putin taler i Moskva

Det var en offensiv og selvbevisst Putin som talte i Moskva i dag.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

- De kommende månedene vil vi se en total fornyelse av statens topplederskap, sa han da han talte foran flere tusen tilhengere.

Putin-tilhenger

Tilhenger lytter til Putins tale. 'For Putin' har han malt på kinnet.

Foto: IVAN SEKRETAREV / AP

"Skitne triks"

Samtidig kalte han opposisjonslederne for sjakaler og kritiserte dem for å finansiere en kampanje for å svekke Russland med pengestøtte fra utlandet.

- De er effektive agenter for fremmede regjeringer, hevdet han.

- De vil skape et desorientert, splittet Russland som blir sårbart for skitne triks, la han til, samtidig som han  beskyldte Vesten  for å blande seg inn i russisk politikk og hevdet at Russlands motstandere trenger en vek og syk russisk stat.

Putin talte han til en tilhengerskare som på plakater uttrykte sin støtte og oppfordret ham til fortsatt å lede Rusland.

Selv om han går av som president neste år, har han sagt at han vil fortsette i russisk politikk, og muligens som statsminister, og partiet hans, Det forente Russland, ligger an til å få et overveldende flertall av stemmene i valget til nasjonalforsamling 2. desember.

Men motstanderne beskylder ham for å være i ferd med å opprette en autoritær stat med den reelle makten hos bare ett parti.

Forsiktig Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er forsiktig i sin kommentar til den russiske presidentens utfall mot opposisjonen og Vesten i dag.

- Det er ingenting galt i en bred kontakt mellom den norske utenrikstjenesten og det sivile samfunn i Russland, sier han, og han vil ikke delta i alle spekulasjonene om hvordan Putin vil fortsette å holde på makten i det russiske samfunnet etter at han går av som president.

Jeg akter ikke å være noen overdommer i forholdet mellom presidenten og konstitusjonen i Russland.

Jeg var i samtaler med visepresidenten i nasjonalforsamlingen Statsdumaen på tirsdag, og hun slo fast at Putin har sagt at han skal gå av etter sine to perioder, og hun slo også fast at president Putin er en mann som holder ord.

Inntil noe annet skjer, så får vi holde fast ved det, mener utenriksministeren

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt