Hopp til innhold

– En av tidenes mest vellykkede spionoperasjoner

Den britiske journalisten og forfatteren Luke Harding sier det har vært tett kontakt mellom Donald Trump og Russland de siste fem årene. Han kaller informasjonsutvekslingen en vellykket spionoperasjon.

Luke Harding

– Moskva forsøker å påvirke valg på en måte som tjener dem, sier journalisten Luke Harding.

Foto: NRK

Luke Harding mener kontakten mellom den amerikanske forretningsmannen og russerne ble etablert da Trump var på sin første reise til Russland i 1987, men at den har vært tettere de siste fem årene.

– Trumps folk har sendt opplysninger om russiske oligarker mens Kreml har foret Trump med politisk etterretningsinformasjon. Jeg mener dette har vært en av de mest vellykkede spionoperasjoner noensinne, sier Harding til NRK.

– Brannen nærmer seg det ovale kontor

Briten er i Norge for å snakke om sin bok «Sammensvergelse. Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus».

– Jeg tror ikke etterforskningen kommer til å ende godt for Donald Trump. Det er som om det brenner i hagen hans og nå er flammene i ferd med å nærme seg det ovale kontoret.

Harding viser til etterforskningen av om det har vært et samarbeid med Trumps valgkampapparat.

De amerikanske etterretningstjenestene mener Russland blandet seg i valgkampen, en konklusjon USAs Trump avviser.

– Har skapt kaos i USA

Journalisten, som i sin tid ble kastet ut av Russland, mener russerne har greid skape kaos i USA.

– Nå står amerikanerne og skriker til hverandre mens russerne kan gjøre som de vil på den internasjonale arenaen, sier han, men legger til at Putin ikke får alt som han vil:

Ifølge Harding har nemlig ett av målene vært å få lempet på de økonomiske straffetiltakene som ble innført mot Russland i kjølvannet av Ukrainakonflikten.

– Men det er umulig nå, for skandalen er i ferd med å vokse seg så stor, sier han.

– Russland påvirker flere land

Harding er langt fra den eneste som snakker om russisk påvirkning langt utenfor landegrensene.

Også de russiske journalistene Andrej Soldatov og Irina Borogan bekrefter at russere, med støtte fra Kreml, har forsøkt å påvirke andre land. De to er forfatterne bak boka «The Red Web» der de beskriver russisk kontroll over internett.

Både han og Irina Borogan sier til NRK at makthaverne er blitt svært dyktige til bruke sosiale nettverk for å få spredd sitt syn.

– De vet hvordan de skal få fyret opp under en emneknagg på Twitter, eller å få dempet en debatt de ikke er interessert i. De er svært sofistikerte når det gjelder teknologi, sier hun.

Irina Borogan og Andrej Soldatov

Irina Borogan og Andrej Soldatov sier at russerne oppdaget hvordan de effektivt kunne spre propaganda via sosiale medier etter Ukrainakrisen i 2014.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Mener Moskva ønsker et svakt EU

Luke Harding mener at også britene ble utsatt for en kampanje da de skulle stemme over Brexit, da Skottland ville løsrive seg og tror det samme gjelder Spania og Catalonias ønske om selvstendighet.

Også forskere ved Universitetet i Edinburgh har avdekket mer enn 400 falske Twitter-kontoer som skal ha vært driftet fra St Petersburg og som sendte ut Brexit-relaterte meldinger før den britiske folkeavstemningen, skriver The Guardian.

Ifølge avisens kilder er påvirkningen diskutabel, men forsøket synes å være ganske klart.

– Moskva er for opprør inn EU. Hvis EU fragmenteres i små stater er det en fordel for Russland. Vi så at Russland var svært positiv til forslaget om at Skottland skulle løsrive seg. Og selv om det ikke skjedde, ser vi noe av det samme i Catalonia, mener Luke Harding.

SISTE NYTT

Siste nytt