Normal

Tyskland kaller USAs ambassadør inn på teppet

BERLIN (NRK.no): Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen.

Angela Merkel

Angela Merkel krever en forklaring fra USAs ambassadør i Tyskland.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

I går ble det kjent at Tysklands forbundskansler Angela Merkel kan ha blitt overvåket at amerikanske myndigheter.

Ringte Obama

Hun ringte sporenstreks USAs president Barack Obama for å få en klarhet i hva som har skjedd. I dag må ambassadøren svare på spørsmål fra tyske myndigheter.

Obama skal ha forsikret Merkel om at «USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner», men skal ikke ha kommentert om hun har blitt overvåket tidligere.

Merkel er i dag i Brussel på EU-toppmøte, så det er utenriksminister Guido Westerwelle som vil ta imot ambassadør John Emerson skriver nyhetsbyrået AFP.

Det tyske utenriksdepartementet bekrefter møtet, og det er svært uvanlig at tyske myndigheter kaller inn den amerikanske ambassadøren. Møtet skal finne sted i ettermiddag.

Den amerikanske ambassaden ønsker ikke å kommentere møtet.

– Kan ikke fortsette som før

USA og Tyskland har vært nære allierte i mange tiår, og reaksjonene har vært mange og sterke etter at Der Spiegel publiserte saken i går kveld.

– Vi kan ikke bare gå tilbake som før når det gjelder vårt forhold til USA etter dette, sier forsvarsminister Thomas de Maiziere til tv-kanalen ARD, og peker på at dette også har skjedd i Frankrike også.

Tidligere denne uken ble det nemlig kjent at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA også hadde avlyttet den franske ambassaden i Washington og flere franske diplomater i New York.

Dette kommer på toppen av gårsdagens avsløringer om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen har avlyttet 70 millioner franske telefonsamtaler i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.

Dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden, som tidligere jobbet for NSA, har avslørt at USA driver omfattende overvåking i utlandet.

NSA skal ha avlyttet millioner av telefonsamtaler i både Frankrike og Italia så vel som Tyskland. Også flere land i Latin-Amerika skal ha vært utsatt for overvåking.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt