Kaller israelske ambassadører inn på teppet

Flere land i Europa har i dag bedt om et møte med sine respektive israelske ambassadører, men ikke Norge.

PALESTINIANS-ISRAEL/ Israel's Prime Minister Netanyahu delivers a statement to the foreign media in Tel Aviv

Israels statsminister Benjamin Netanyahu står fast på sitt og vil fortsette å bygge i Øst-Jerusalem. Det må israelske ambassadører svare for i dag.

Foto: STRINGER / Reuters

Både i Frankrike, Storbritannia og i Sverige må ambassadørene svare for seg etter at det før helgen ble klart at Israel planlegger på bygge 3.000 nye boliger på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem, skriver BBC.

Også Russland og Tyskland har uttrykt sin misnøye med de israelske planene.

Vurderte å hjemkalle

Tidligere i dag skrev den israelske avisen Haaretz at Frankrike og Storbritannia vurderer å kalle hjem sine ambassadører fra Israel. Foreløpig har de nøyd seg med en orientering av de israelske ambassadørene.

Storbritannia fastholder samtidig at det kan komme på tale med en kraftig reaksjon.

– Vi har bedt Israels regjering om å revurdere saken. Vi har sagt til Israels regjering at om de gjennomfører beslutningen, blir det en sterk reaksjon, sier en talsmann for britisk UD til nyhetsbyrået AFP.

Her hjemme har utenriksminister Espen Barth Eide tidligere uttalt at Israels nye bosettinger på okkupert land er i strid med folkeretten, og har bedt om å omgjøre disse bygningsbeslutningene.

Norge er også svært kritisk til at Israel holder tilbake palestinske inntekter.

– Den palestinske økonomien befinner seg i dyp krise med et udekket budsjettunderskudd på bortimot en halv milliard dollar for inneværende år. Tilbakeholdelsen kan bidra til å forsterke denne krisen ytterligere med fare for økonomisk sammenbrudd i de palestinske statsinstitusjonene, sier Eide i en pressemelding i dag.

Han understreker at det nå er viktig at Israel bidrar med å stabilisere situasjonen og den palestinske økonomien.

– En forverring av en allerede vanskelig økonomisk situasjon vil kunne svekke det moderate og forhandlingsvillige palestinske lederskapet til fordel for mer ytterliggående krefter, og det er ikke Israel tjent med.

Vil bygge

Statsminister Benjamin Netanyahu varslet fredag at det er planer om å bygge 3.000 nye boenheter i de okkuperte områdene.

– London er rasende, sier en diplomat til den israelske avisen.

Israelernes beslutning var et svar på at palestinerne gikk til FNs hovedforsamling, der et overveldende flertall stemte for å innvilge dem status som observatørstat.
Ifølge europeiske diplomater samordner britene og franskmennene nå sine aksjoner mot Israel, og det er alt diskutert å hente ambassadørene hjem for konsultasjoner. Ingen av de to landene har noensinne tidligere gått til et slikt skritt mot Israel.

Varsler nye straffetiltak

Kilder ved Netanyahus kontor lover på sin side nye straffetiltak mot palestinerne etter FN-utspillet.

– Palestinerne vil snart innse at de gjorde feil ved å gå til ensidige steg i strid med avtalene med Israel, sier en kilde til Haaretz.

Israel holder også tilbake drøyt 680 millioner kroner i skatteinntekter for palestinerne, til protester fra omverdenen.
USAs utenriksminister Hillary Clinton var blant dem som på forhånd advarte Israel mot å gjøre dette, men til ingen nytte.

– Vi har hele tiden sagt at vi vil reagere på en ny status i FN for Palestina. Jeg har ingen intensjoner om å utbetale pengene denne måneden, sier Israels finansminister Yuval Steinitz.

FN-kritikk

FNs generalsekretær Ban Ki-moon frykter at den varslede utvidelsen av bosettingene blir drepende for fredsprosessen.

– Det var med stor bekymring og skuffelse at generalsekretæren ble kjent med Israels kunngjøring om 3.000 boenheter i bosettingene i Øst-Jerusalem og andre deler av Vestbredden, heter det i en uttalelse fra Ban Ki-moon.

– Dette inkluderer bygging i det såkalte E1-området, noe som kan føre til at Jerusalem helt blir avskåret fra resten av Vestbredden.

E1 er området mellom Øst-Jerusalem og bosettingen Maale Adumim.

– Bosettinger er ulovlige i henhold til folkeretten og dersom E1- bosettingen blir bygd, vil det innebære et nesten drepende slag for de gjenværende mulighetene for å sikre en tostatsløsning, heter det videre.

Ulovlig

– All bygging av bosettinger er ulovlig i henhold til folkeretten og er til hinder for fred. Jeg ber den israelske regjeringen om å vise engasjement for nye forhandlingene ved ikke å gjennomføre disse planene, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Statsminister Benjamin Netanyahu er imidlertid ikke til å rokke.

– Vi vil fortsette å bygge i Jerusalem og alle steder på kartet som er av strategisk interesse for Israel, fastholder han.

SISTE NYTT

Siste nytt