Sverige kaller Ecuadors ambassadør inn på teppet

Sverige kaller Ecudaros avgjørelse om å innvilge WikiLeaks grunnlegger Julian Assange politisk asyl «uakseptabel». Nå kaller de Ecuadors ambassadør inn på teppet.

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt reagerer på at Ecuador insinuerer at Assange riskierer politisk forfølgelse dersom han blir utlevert til Sverige.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Ecuadorianske myndigheter bestemte i dag at WikiLeaks-gründer Julian Assange får politisk asyl i landet.

Avgjørelsen har ikke falt i god jord hos Storbritannia og Sverige, som vil ha ham utlevert til sistnevnte.

Sverige har nå kalt Ecuadors ambassadør til landet inn på teppet, melder AP.

– Vi vil fortelle dem at det er uakseptabelt at Ecuador forsøker å stanse svenske rettsprosesser, sier Anders Jorle, talsmann for det svenske utenriksdepartementet.

– Offer for politisk forfølgelse

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño understreket på en pressekonferanse i dag at Assange etter slik de ser det, kan være offer for politisk forfølgelse, brudd på pressefriheten og misbruk av hans rettigheter.

– Personer som er i asyl eller flyktninger må kunne utøve sine rettigheter, understreket han, før han slapp nyheten:

– Ecuador er tro mot sin tradisjon for å beskytte mennesker, og aksepterer dermed asylsøknaden hans, avsluttet Patiño til stor applaus fra salen.

På pressekonferansen i Quito sa Patiño at Assange risikerer politisk forfølgelse om han utleveres fra Sverige til USA.

Sverige tar avstand

Utenriksminister Carl Bildt forsikrer at WikiLeaks grunnlegger Julian Assange vil bli rettferdig behandlet hvis han utleveres til Sverige.

– Vår konstitusjonelle rettsystem garanterer alle deres rettigheter, og vi tar på det sterkeste avstand fra alle de som måtte mene det motsatte, skriver Bildt på sin Twitter-konto.

Britisk UD på sin side vil fortsette å jobbe for at Assange blir utlevert til Sverige.

– Vi er skuffet over uttalelsen fra Ecuadors utenriksminister, som har tilbudt Assange politisk asyl. Vi er forpliktet til å utlevere Assange, når han har brukt opp sine ankemuligheter, og vi vil følge den praksisen. Dagens avgjørelse endrer ikke på det, heter det i en uttalelse fra britisk UD.

Frykter utlevering til USA

Det var i desember 2010 det hele startet. Da ble Julian Assange pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre. Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

En britisk domstol besluttet at Assange skal utleveres til Sverige.

Assange anket og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA. Der risikerer han å bli stilt for retten på grunn av WikiLeaks' publisering av tusenvis av lekkede ambassadedokumenter.

SISTE NYTT

Siste nytt