Kaller dommen mot Aleksej Navalnyj «vilkårlig og urettferdig»

Moskva (NRK): Den europeiske menneskerettighetsdomstolen sier at russiske myndigheter må betale erstatning til opposisjonspolitikeren som ble dømt i 2014.

RUSSIA-NAVALNY/ECHR

FENGSLA FOR DEMONSTRASJON: Aleksej Navalnyj fotografert i en rettssal i Moskva 6. oktober 2017, etter at han ble dømt til 20 dagers fengsel for å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Vi har vunnet. Takk til alle som har støttet oss.

Dette skrev Aleksej Navalnyj mandag ettermiddag på Twitter, etter at det ble kjent at domstolen i Strasbourg har gitt den russiske opposisjonspolitikeren full støtte i klagen som han sendte inn i 2015.

Aleksej Navalnyj ble i 2014 dømt til 3 1/2 års fengsel på vilkår for hvitvasking av penger og for å ha lurt sine forretningspartnere.

Hans bror ble dømt til 3 1/2 års fengsel i den samme rettssaken, og sitter fremdeles fengslet.

– Dette viser at både loven og retten er på vår side. Det er de (myndighetene) som er de kriminelle, ikke jeg, skrev Navalnyj etter at rettsavgjørelsen ble kjent.

Russland må betale erstatning – kan anke dommen

Aleksej Navalnyj er kjent for sin kampanje mot korrupsjon blant ledende russiske politikere. En av hans videoer på internett, om statsminister Dmitrij Medvedevs mange luksuriøse eiendommer, er sett av mer enn 25 millioner mennesker.

Navalnyj stiller som presidentkandidat i Russland. Han har denne høsten gjennomført en rekke protestmøter rundt om i Russland, mot korrupsjon og til støtte for sitt kandidatur.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) skriver i sin beslutning at dommen mot de to brødrene bygger på en «uforutsigbar anvendelse av strafferett og at behandlingen var vilkårlig og urettferdig».

Domstolen i Strasbourg dømmer russiske myndigheter til å betale Aleksej Navalnyj og hans bror mer enn 10 000 euro i erstatning hver, i tillegg til kompensasjon på 45 000 euro til Aleksej og nærmere 11 000 euro til hans bror for de økonomiske tap de har lidd på grunn av dommen i 2014

Russlands representant i EHCR Mikhail Galperin sier til nyhetsbyrået TASS at russiske myndigheter nå har tre måneder på seg til å anke dommen.

Navalnyjdemonstranter på Tverskajagaten

Tilhengere av Aleksej Navalnyj demonstrerte i sentrum av Moskva 7. oktober 2017.

Foto: Morten Jentoft

Får Navalnyj stille i presidentvalget?

Selv om Navalnyj vant fram i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i denne saken, så har han en annen betinget dom for underslag hengende over seg.

Han ble i februar 2017 dømt til fem års betinget fengsel i forbindelse med sitt engasjement i et skogsfirma i byen Kirov. Den dommen kan være nok til at russiske myndigheter hindrer ham i å stille som kandidat ved det kommende presidentvalget i mars 2018.

Sittende president Vladimir Putin er stor favoritt til å vinne dette valget. Meningsmålinger viser at bare et par prosent av russerne er villig til å stemme på Navalnyj, selv om langt flere støtter hans kampanje mot korrupsjon i den russiske makteliten.

Navalnyj soner for øyeblikket en dom på 20 dagers fengsel for å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt