Hopp til innhold

Kaller blokaden av Facebook og Whatsapp et «talende øyeblikk»

Snart to dager etter terrorangrepene er sosiale medier som Facebook og Instagram fortsatt blokkert på Sri Lanka.

 Calistas Fernand, som døde i terrorangrepet søndag, ble begravet i Negomgbo på Sri Lanka mandag.

Calistas Fernand, som døde i terrorangrepet søndag, ble begravet i Negomgbo på Sri Lanka mandag.

Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

Kort tid etter at minst 290 mennesker ble drept i en serie terrorangrep på Sri Lanka søndag morgen, blokkerte myndighetene tilgangen til flere sosiale medier.

Facebook, Whatsapp, Instagram, Youtube, Snapchat og Viber er alle stengt ned. Twitter ser ikke ut til å være blokkert.

Ved tidligere terrorangrep i verden er telenettet noen ganger blitt stengt, for å hindre at terrorister skal kunne kommunisere med hverandre.

Denne gangen ser grunnen, ifølge nyhetsbyrået AP, ut til å være at myndighetene vil forhindre spredningen «fake news».

Frykten er at de kan provosere frem angrep på forskjellige folkegrupper på Sri Lanka.

Regjeringen på Sri Lanka sier at blokaden vil fortsette til de er ferdige med etterforskningen av angrepene.

Stor endring for Facebook

Ved tidligere terrorangrep, som i Paris i november 2015, har Facebook slått på en tjeneste der folk i de rammede områdene kan fortelle at de er i sikkerhet.

Ivan Sigal, som leder støtteforeningen for internett og journalistikk. Global Advocacy, sier at blokkeringen er et «talende øyeblikk».

For noen år siden ville vi brukt disse plattformene til å hjelpe hverandre. Nå ser vi dem som en trussel, skriver han på Twitter.

Sosiale medier har flere ganger de siste ukene blitt kritisert for at de ikke klarer å stoppe feilinformasjon fra å spre seg, skriver The Guardian.

Terroristen som drepte 50 muslimer på New Zealand i mars brukte Facebook Live til å sende angrepet sitt direkte. Hverken Facebook eller Youtube klarte å stoppe andre fra å spre videoen.

Senest i forrige uke koblet Youtube sammen bilder av brannen i Notre-Dame med tekst om terrorangrepene i New York 11. september.

– Hvis jeg var Facebook eller Whatsapp ville jeg ha stoppet og spurt meg selv om hva jeg har gjort feil. Jeg kan ikke tenke meg et klarere signal om mangel på tillit til plattformene, sier Ivan Sigal.

Laster Twitter-innhold

Har blokket Facebook før

Myndighetene på Sri Lanka blokkerte også sosiale medier i 2018. Da var grunnen at de ble brukt til å spre oppfordringer til vold mot muslimer.

Førsteamanuensis i religionsvitenskap, Iselin Frydenlund, sier at hun kan forstå at myndighetene ønsket å stoppe konspirasjonsteorier og hatretorikk.

Iselin Frydenlund

– Det har tidligere vært en radikal antimuslimsk stemning fra nasjonalister med angrep på muslimsk eiendom og liv, sier Iselin Frydenlund.

Foto: NRK

– Da de stengte ned sosiale medier nå, så var det basert på det som har skjedd før, med massiv vold og overgrep mot minoriteter, spesielt mot muslimske minoriteter, sier hun til NRK.

Frydenlund sier at Sør-Asia er den regionen hvor sosiale medier hyppigst blir stengt.

– Nedstengning er et dilemma, fordi det på den ene siden innebærer sterke begrensninger i ytringsfriheten, mens det på den andre siden er et stort samfunnsproblem at falske konti og massiv desinformasjon på nett har ført til vold mot utsatte grupper, sier Frydenlund.

SISTE NYTT

Siste nytt