Kalddusj fra grekerne: Ikke nytt forslag i kveld

Skuffelse og overraskelse preger EU-lederne på krisemøtet nå i kveld. Greske ledere kom til Brussel uten et nytt forslag som kan gi grunnlag for nye forhandlinger.

Tsipras uten nye forslag

En smilende gresk statsminister kom til Euro-toppmøte i dag, men uten nye forslag.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Det var dagen da Hellas skulle overbevise Europa om at det fortsatt er grunnlag for en avtale med de 18 andre euro-lederne. I stedet kom statsminister Alexis Tsipras og hans medarbeidere tomhendt til møtet med sine partnere.

– Men grekerne lover å levere et skriftlig forslag, slik at EU-lederne kan diskutere det på et telefonmøte i morgen, sier Eurosjef Jeroen Dijsselbloem til journalister i Brussel.

Tirsdag kveld kunngjorde Italias statsminister Matteo Renzi at EUs stats- og regjeringssjefer skal holde nytt krisemøte søndag. Mål: å godkjenne en plan om hjelp til Hellas dersom landets kreditorer er fornøyd med grekernes forslag til en ny hjelpepakke.

– Det haster

- Vi har dager, ikke uker på å få til en avtale, sier forbundskansler Angela Merkel.

– Vi har dager, ikke uker på å få til en avtale, sier forbundskansler Angela Merkel.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Europas ledere la ikke skjul på at de hadde ventet å få et forslag fra den greske regjeringen i Brussel i dag. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sier det slik:

– Vi har ikke uker på oss til å få til en avtale, men noen få dager.

Likevel sier hun og andre sentrale EU-ledere at de fortsatt håper og tror på en løsning som kan hindre at Hellas må forlate Eurosonen.

Høyt spill

Den greske statsministeren Alexis Tsipras har spilt et høyt spill den siste uken. Han forskrekket og forarget sine Euro-partnere ved å si nei til deres forslag til en ny økonomisk hjelpepakke.

dag kom han altså til Brussel uten å ha med se det alle hans Euro-partnere ventet: Et skriftlig forslag til hvordan man kan komme i gang med nye forhandlinger om en hjelpepakke, slik at Hellas kan forbli i Eurosonen.

Tiden renner ut for Hellas

Krisetoppmøte i Euro-gruppen i Brussel – uten resultat.

Foto: Francois Walschaerts / Ap

Ubetalbar gjeld

Men i morgen er det altså ventet et nytt gresk forslag, og ifølge en gresk tjenestemann bygger det i hovedsak på det forslaget som ble lagt frem fra gresk side før forhandlingene ble brutt for en drøy uke siden. Om det er godt nok for det andre Eurolandene gjenstår altså å se.

Uansett er greske myndigheter svært opptatt av å få en langsiktig avtale som også innebærer en sletting av den enorme gjelda, som utgjør rundt 135 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Trenger mye penger

Ifølge Det internasjonale pengefondet trenger grekerne å bli tilført hele 50 milliarder euro (rundt 450 milliarder kroner) de neste tre årene, i tillegg til en vesentlig reduksjon av gjelda.

Hellas har fått en stor gjeldsslettelse (såkalt haircut) to ganger tidligere, og særlig fra tysk side er det sterk motvilje mot å ettergi enda mer gresk gjeld.

Gemyttlig, men spent

Gemyttlig, men spent på toppmøtet i Brussel.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Press fra ESB

Samtidig øker presset mot Hellas fra en annen viktig aktør i Euro-dramaet: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt. I et dokument som er lagt ut på ESB hjemmeside i dag heter det at banken «ikke kan fortsette å gi gunstig nødfinansiering (ELA) uten at grekerne forplikter seg til nye sparetiltak.»

Og uten en slik nødfinansiering går Hellas tom for penger i løpet av få dager.

Når eurolandenes stats- og regjeringssjefer i kveld er samlet i toppmøte i Brussel er tiden knapp for å hindre et såkalt «Grexit» – at Hellas må forlate den europeiske pengeunionen.

SISTE NYTT

Siste nytt