Kalasjnikov er død

Mikhail Kalasjnikov, mannen som lagde automatgeværet AK-47, døde mandag.

Mikhail Kalasjnikov

Mikhail Kalasjnikov ble 94 år gammel.

Foto: MISHA JAPARIDZE / Ap

Den russiske våpenkonstruktøren som står bak verdens mest kjente og produserte automatgevær ble 94 år gammel, melder nyhetsbyrået AFP.

Kalasjnikov døde i et sykehus i byen Izhevsk i den russiske republikken Udmurtia, hvor han bodde, ifølge en talsmann for Udmurtias president mandag. Talsmannen oppga ikke dødsårsaken. Kalasjnikov hadde vært innlagt på sykehuset den siste måneden med uspesifiserte helseproblemer.

«Verdens farligste våpen»

Kalasjnikov startet arbeidet med å utvikle det som skulle bli verdenskjent som Kalasjnikov-geværet i Sovjetunionen på slutten av 2. verdenskrig.

Det ble innført i den sovjetiske hæren fra 1947 av, og den første modellen fikk navnet AK-47 etter årstallet (AK-47 står for Avtomat Kalasjnikova 1947).

Det er blitt kalt «verdens farligste våpen» på grunn av alle som er blitt drept med geværet i kriger, borgerkrig og opprør de siste 66 årene.

I et utall filmer er Kalasjnikov-geværet, med det berømte buede magasinet, blitt symbolet på gerilja- eller frigjøringsbevegelser.

Blant de mest kjente krigene der opprørsbevegelsene brukte geværet var Vietcong under Vietnamkrigen og sandinistgeriljaen i Nicaragua.

Det afrikanske landet Mosambik har til og med et Kalasjnikov i flagget, som et symbol på frigjøringskampen mot det portugisiske militærstyret på 1960- og 1970-tallet.

– Angrer ingenting

Opp gjennom årene fikk Mikhail kalasjnikov ofte spørsmål om han angret på å ha skapt våpenet som sannsynligvis har tatt livet av flere mennesker enn noe annet de siste decenniene.

– Jeg oppfant det for å beskytte moderlandet. Jeg angrer ingenting og har intet ansvar for hvordan politikere har brukt det, skal han ha svart ifølge Russia Today.

Men han har til tider også gitt uttrykk for sorg over at ingeniørtalentet hans ikke har gått med til å gjøre verden et bedre sted.

– Jeg er stolt over min oppfinnelse, men jeg er trist over at det har blitt brukt av terrorister, har han uttalt.

– Jeg ville foretrukket å ha oppfunnet en maskin som mennesker kunne bruke og som kunne hjulpet bønder med deres arbeid – for eksempel en gressklipper.

Og riktignok, i museet dedikert til Kalasjnikov i byen Izhkevsk, står det en genial mekanisk gressklipper han oppfant, men det er ikke den han nå kommer til å huskes for.