Tusenvis av demonstranter trosser portforbudet i Kairo

Store menneskemengder trosser det tidlige portforbudet og fortsetter demonstrasjonene i sentrum av Kairo mandag.

Demonstrasjoner i Egypt

Demonstranter i Kairo gir tydelig uttrykk for sin misnøye med president Hosni Mubarak.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

– Klokken 14 norsk tid trådte portforbudet i kraft igjen i Egypt mandag, men tusenvis av mennesker nektet å rette seg etter dette i Kairo, rapporterer NRKs medarbeider Odd Karsten Tveit fra sentrum av Kairo.

Ropes og skrikes

– Det ropes og skrikes, og folk strømmer fortsatt til Tharir-plassen der opprøret begynte for sju dager siden. Stridsvogner, panserede kjøretøyer og utbrente politibiler danner slags ring rundt plassen. Mennesker til fots får passere, men soldatene vil ikke ha biler i nærheten. De vil ha kontroll og sjekker av og til papirene til de som passerer, av frykt for provokasjoner, forteller Tveit.

Han forteller at kontrasten mellom Kairo og Alexandria ved Middelhavet lenger nord er stor. I Alexandria har soldater skutt i lufta med maskingveærer for å spre demonstrantene, mens i Kairo virker forholdet mellom demonstranter og soldater svært fortrolig og hyggelig.

Demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo mandag 31. januar

Tusenvis av demonstranter på Tahrir-plassen trosser portforbudet i Kairo.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Ingen håndhever portforbudet

– Portforbudet i Kairo startet klokken 14 norsk tid, men det er ingen som forsøker å håndheve det. Men vi ser tilløp til hamstring i butikkene og generalstreiken, som ble annonsert i går, har hatt en viss effekt, sier Tveit.

Han sier at fagbevegelsen har bedt sin folk gå ut i gatene for å demonstrere i stedet for å jobbe.

– Bankene er stengt og det sivile systemet er nokså lammet, men hæren har kontroll, og det er ingenting som tyder på at partene vil gi seg, mener Tveit.

Demonstrasjonene fortsatte altså med stor styrke og oppslutning på Tahrir-plassen i sentrum av hovedstaden. Demonstrantene sier de vil fortsette protestene helt til president Hosni Mubarak går av, og de vil at det skal skje aller helst før fredag.

Portforbudet gjelder til klokken 08 i morgen tidlig.

Tidligere har demonstrasjonene i Egypt vært dominert av unge som protesterte mot presidenten og regjeringen, mens det mandag var en langt eldre gruppe som utgjorde opposisjonen.

Blant demonstrantene var det også mange muslimer, som etter bønnen midt på dagen marsjerte arm i arm mot Tahrir-plassen, Frihetsplassen. En gruppe på vei til Tahrir-plassen ropte og oppfordret folk til å slutte seg til demonstrasjonene.

– Ned, ned, Hosni Mubarak!

Demonstrantene i Kairo ropte slagord mot president Hosni Mubarak.

– Nok er nok! Vi vil ha forandring. Vi har fått nok av denne ene mannen som har styrt i alle disse årene. Vi ønsker ikke et arvet styre. Dette er en stat, ikke et kongerike, sier medisinstudenten Ahmed Wagdy (20) til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi protesterer mot lovene som har ført til de verste levekårene når det gjelder alt fra helse til utdanning. Alt vi ønsker er å jobbe, det er alt, sier Tobar, eier av en sportsforretning som måtte stenge.

– Dette er frihetsmarsjen jeg har ventet på hele livet, sier Saeed Refaat (25), som tar del i demonstrasjonene i Kairo mandag.

Setter opp barrikader

En mann som hevder å hete kaptein Fathi kledd i militæruniform sammen med demonstrantene i Kairo

En mann som hevder å hete kaptein Fathi kledd i militæruniform sammen med demonstrantene i Kairo.

Foto: Ben Curtis / Ap

Ifølge Al Jazeera er militæret nå i full gang med å sette opp barrikader rundt om i sentrum av Kairo.

Politiet returnerte i dag til gatene i Kairos bydeler, mens det er hæren som holder orden i sentrum. Egypt har verdens 10. største hær med rundt 500.000 soldater.

Ifølge Odd Karsten Tveit dreier det seg om trafikkpoliti og lokalpoliti som forsøker å skape en viss orden. Det er altså ikke opprørspoliti med skjold, hjelmer og batonger som har vednt tilbake.

Hæren foretar nå strenge kontroller over hele landet og det egyptiske politiet var tilbake i gatene mandag.

Tonen mellom soldater, politi og demonstranter rapporteres om å være god.

Holder stengt

Egyptiske banker holder stengt til og med i morgen, det samme gjør den egyptiske børsen.

Også Det amerikanske universitetet i Kairo er stengt, og oppfordrer både studenter og ansatte til å holde seg i trygghet hjemme.

Europeiske bedrifter har startet å stenge ned produksjonen og evakuere sine ansatte. Det gjelder både den italienske sementgiganten Italcementi og franske Lafarge.

Video 2c3cd729-61c6-4586-a803-3a2dd336d43c.jpg

SE VIDEO: Politiet tilbake på gatene i Kairo.

SISTE NYTT

Siste nytt