NRK Meny
Normal

Demonstrantene: – I dag skal Egypts fremtid avgjøres

Natt til torsdag ble fem mennesker drept i urolighetene i Kairo. Idag kan det bli enda verre med varsler om de største demonstrasjonene så langt.

I mer enn én uke har demonstrantene holdt stand på Tahrir. Et titalls mennesker er drept og mellom 1.000 og 2.000 er skadd i sammenstøtene mellom tilhengere og motstandere av den sittende president Hosni Mubarak.

Les også: USA og Egypt drøfter Mubaraks fall
Les også: Støre protesterer mot angrep på journalister
Les også: - Vesten trenger ikke frykte oss
Les også: – Utlending banket til døde i Kairo

Demonstrasjonene som skal finne sted i Kairo betegnes som avgjørende for Egypts videre utvikling.

I morgentimene i dag kommer det meldinger om at hæren hindrer demonstranter adgang til Tahrir-plassen.

BBC melder at hæren kontrollerer folk nøye og de som skal inn på plassen blir avvist. Grunnen kan være at de ønsker å hindre at en flom av mennesker skal vandre til presidentpalasset for å kreve Mubaraks avgang etter fredagsbønnen i dag.

NETT-TV: Rapporterer fra Kairo

Video Mikkelsen rapporterer fra Kairo

– Mubaraks siste dag

NRK-journalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen er i Kairo. Han sier natten har vært roligere enn den foregående, men at det likevel er mer spent i den egyptiske hovedstaden enn noen gang tidligere under urolighetene.

Demonstrantene har nemlig varslet at dagens demonstrasjon blir helt avgjørende for landets fremtid.

– Demonstrantene er fast bestemt på at dette er Mubaraks siste dag ved makten. De venter også stor støtte fra folket på demonstrasjonen som skal finne sted etter fredagsbønnen, sier Mikkelsen til NRK Nyhetsmorgen.

Han forteller også at det fredag morgen er flere soldater i gatene enn det har vært noen gang i løpet av den drøye uken urolighetene har vart.

– Det er svært spent her, og det er en stor forventning i befolkningen til hva dagen kan bringe. Demonstrantene sier at det er i dag Egypts fremtid skal avgjøres, sier Mikkelsen.

Ønsker å gå av

Samtidig viser utviklingen at Mubaraks avgang kan være nærmere enn noen gang tidligere. Både på grunn av den massive motstanden fra blant annet USA, én av Egypts viktigste allierte, mot måten regimet har håndtert urolighetene på, men også ut fra hva nøkkelpersoner i regimet har uttalt.

Torsdag kveld sa Mubarak at han ønsket å gå av i et eksklusivt intervju med den amerikanske tv-stasjonen ABC News.

– Jeg er veldig lei meg. Jeg ønsker ikke å se at det egyptiske folk slåss med hverandre, sier Mubarak i et intervjue med ABC News.

Han understreket samtidig at han ikke kan forlate kontoret nå i frykt for at landet vil synke i kaos.

Samtidig sa den egyptiske statsministeren, Ahmed Safiq, at han beklaget volden demonstrantene hadde blitt utsatt for.

– Jeg har vært i telefonsamtale med noen av demonstrantene, og jeg er rede til å dra til Tahrir-plassen for å møte dem, sa Shafiq i en direktetale på egyptisk statlig TV torsdag.

USA drøfter Mubaraks fall

Dét, og New York Times' kilder som sier at USA og Egypt drøfter en overgangsregjering som skal ledes av visepresident Omar Suleiman, tyder på at demonstrantene kan få det som de vil.

Den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman har gode kontakter i USA, og han skal også ha den egyptiske hærsjefen Sami Enan og forsvarsministeren Mohamed Tantawi i ryggen.

Om demonstrantene får oppfylt kravet om at Mubarak må gå av så tidlig som fredag er imidlertid usikkert. Ifølge avisens kilder er det nemlig foreløpig ingen tegn til at Suleiman eller de egyptiske forsvarstoppene vil vende seg mot Mubarak og avsette ham med makt.

Forslaget som nå diskuteres innebærer at overgangsregjeringen skal invitere representanter fra et bredt utvalg av opposisjonen med i arbeidet med å reformere valgsystemet i Egypt, for å sikre at det planlagte valget i september blir fritt og rettferdig.

Det muslimske brorskap, islamistgruppen som har vært forbudt i Egypt siden 1954, vil også bli invitert med, skriver avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt