Kai Eide får amerikansk vaktbikkje

FNs spesialutsending Kai Eide har fått hard medfart i internasjonale medier den siste uken. Nå er en amerikansk viseutsending til Afghanistan blitt utnevnt.

Kai Eide
Foto: AHMAD MASOOD / SCANPIX

FNs spesialutsending til Afhganistan, nordmannen Kai Eide, har fått en diplomat fra USA som underordnet i sitt arbeide.

- Ubrukelig og ineffektiv

Spekulasjonene om amerikansk misnøye med nordmannnen oppstod etter en artikkel ble publisert i The Times:

- Han er ubrukelig og ineffektiv, er ord Richard Holbrooke skal ha brukt om Eide, ifølge The Times . En anonym diplomat er sitert her.

Holbrooke er den amerikanske presidentens utsending i Pakistan og Afghanistan.

Mannen som blir underlagt Eide i Afghanistan er Peter Galbraith som er USAs tidligere ambassadør til Kroatia. Men FNs talskvinne Michelle Montas tilbakeviser at utnevnelsen har med misnøye med Eide og gjøre.

- Galbraith har en mye sterkere personlighet, har mer tyngde i navnet og kommer fra et viktigere land, sier den anonyme diplomaten til avisen.

Gailbraith skal være en nær medarbeider til Holbrooke.

Ut i forsvar

Men FNs generalsekretær Ban Ki-moon roser nordmannens innsats i det krigsherjede landet.

– I nært samarbeid med afghanske politiske ledere har han ledet verdenssamfunnets innsats for å sette prioriteringer og rasjonalisere sin hjelp til Afghanistan, heter det i en uttalelse fra Ban i forbindelse med at FNs oppdrag i landet er blitt forlenget.

En talsperson for FN har senere uttalt at avisartikkelen i The Times inneholder faktafeil. Kai Eide har også selv fått spørsmål om det påståtte dårlige forholdet til Holbrooke, skriver Aftenposten. Eide svarte da at amerikaneren i likhet med ham selv har sterk personlighet og kort lunte.

SISTE NYTT

Siste nytt