Kadima leder på valgdagsmåling

Ifølge valgdagsmålinger vil det israelske valget bli så jevnt som mange trodde på forhånd. Tzipi Livnis sentrumsparti Kadima, ligger like foran høyrepartiet Likud på målingene, men det er likevel ikke sikkert hun blir statsminister.

Israels utenriksminister og Kadima-leder Tzipi Livni dekket i konfetti etter gode valgdagsmålinger
Foto: GIL COHEN MAGEN / REUTERS

Ifølge tre valgdagsmålinger israelske tv-stasjonener refererer til vil Kadima få 29-30 seter i Knesset mens Likud ligger an til 27-28. Det høyre-radikale partiet Israel Beiteinu ligger et sted mellom 14-15 seter og det israelske arbeiderpartiet ligger an til å gjøre et av sine dårligste valg med 13 seter.

Ifølge disse valgdagsmålingene har venstre-blokken med Kadima 56 seter, mens høyresiden kontrollerer 64 av de 120 setene i Knesset.

Les også: - Israel vil ha forandring

Meldinger fra høyre-partiet Likud tyder i kveld på at de vil kreve statsministerposten for sin leder Benjamin Netanyahu.

Lieberman åpner for samarbeid med Kadima

Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman

Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL / AP

Meldinger fra høyre-partiet Likud tyder i kveld på at de vil kreve statsministerposten for sin leder Benjamin Netanyahu.

Den høyre-radikale partilederen Avigdor Lieberman sier tirsdag kveld at hans parti, Israel Beiteinu, er villig til å samarbeide både med Likud og med Kadima.

- Vi utelukker ingen, sier Lierberman.

Normalt gir presidenten det største partiet i oppdrag å danne regjering, men han kan også gi oppdraget til de han måtte mene har størst sjanse til å få flertall.

President Shimon Peres vil mest sannsynlig kunngjøre sin avgjørelse senere denne uken.

Valg i Israel

Benjamin Netanyahu kan bli Israels neste statsminister.

Foto: Ariel Schalit / AP

«Lammende»

Den palestinske forhandleren Saeb Erekat sa at hvis høyrefløyen virkelig har vunnet det israelske valget, vil det lamme hele fredsprosessen i Midtøsten.

– Israel vil tydeligvis ikke få en regjering som er i stand til å gjøre det som skal til for å skape fred, framholdt Erekat.

En talsmann for Islamistbevegelsen Hamas sa at israelerne «har stemt på ekstremister». Han viste spesielt til beregninger som tydet på at et høyreradikalt parti kan bli det tredje største i den nye israelske nasjonalforsamlingen.

Går mot høyre

Selv om Kadima fikk flest stemmer, etterlater valgdagsmålingene ingen tvil om at Israel har tatt et langt steg til høyre med tirsdagens valg.

Høyrepartiene har sikret seg et klart flertall i Knesset, og det er derfor langt fra sikkert at Livni får i oppdrag å danne regjering.

Kadima-lederen mislyktes da hun forsøkte å stable en koalisjonsregjering på beina i oktober, og det var før høyrepartienes store framgang.

Politiske observatører advarer også mot å feste altfor stor lit til valgdagsmålingene, og minner om valget i 1996 da israelerne gikk til sengs i den tro at Shimon Peres fra Arbeiderpartiet hadde vunnet. Da de våknet neste morgen, var Benjamin Netanyahu seierherre.

God oppslutning

Det har vært god oppslutning til tross for dårlig vær i Israel.

To timer før valglokalene stengte tirsdag kveld klokken 21, hadde 59,7 prosent av de stemmeberettigede avgitt stemme, viser tall fra den statlige valgkommisjonen.

Dette var 2,5 prosentpoeng flere enn på samme tid under valget i 2006, da oppmøtet til slutt endte på 63,5 prosent. Bunnrekorden ble satt under valget i 2001, da 62,3 prosent avga stemme, og Ariel Sharon ble valgt til ny statsminister.

Politiske observatører advarte på forhånd mot velgerapati, og da valgdagen i tillegg kunne by på ufyselig vær med regn og vind ble pessimismen enda større.

Les også: Indre spenninger i en eventuell høyreregjering

Åpent utfall

Rundt 5,2 millioner israelere har stemmerett, men flere hundre tusen av disse bor permanent i andre land, først og fremst USA.

Bare de som var på plass i Israel på valgdagen, fikk avgi stemme, og køene av turistbusser foran hotellene i det jødiske Vest-Jerusalem tydet på at tusenvis hadde tatt turen.

Les også: Kaotisk politisk landskap i Israel

Utfallet av valget våget ingen å spå tirsdag kveld, etter at det regjerende sentrumspartiet Kadima med utenriksminister Tzipi Livni ifølge meningsmålingene tok kraftig innpå høyrepartiet Likud og Benjamin Netanyahu i innspurten av valgkampen.

Lang prosess

Når de offisielle resultatene foreligger, har president Shimon Peres sju dager på seg til å be en av partilederne om å danne regjering.

Oppfordringen trenger ikke nødvendigvis gå til lederen for det største partiet, dersom presidenten tror at en av de andre har bedre forutsetninger for å danne en levedyktig koalisjon med støtte fra minst 61 av de 120 representantene i Knesset.

Partilederen som blir spurt, har deretter 28 dager på seg, men kan få ytterligere 14 dager om det går tregt.

Ingen partier har noensinne vunnet flertall på egen hånd i Israel, og landet har derfor hatt en lang rekke koalisjonsregjeringer.

De færreste regjeringer overlever i en hel periode, og bare de 13 siste årene har det vært seks valg i landet etter at koalisjonspartnere har trukket seg.

SISTE NYTT

Siste nytt