NRK Meny
Normal

Korrupsjonsdømt mandag, tilbake på jobb onsdag

Mandag ble Kabuls borgermester dømt til fire års fengsel for korrupsjon. I dag, idet Afghanistan markerte FNs internasjonale antikorrupsjonsdag, var borgermesteren tilbake på jobb.

Abdul Ahad Sahebi

Dømt til fengsel i fire år mandag, styrer Afghanistans hovedstad igjen onsdag.

Foto: A. Meneghini / Scanpix/AP

Kampen mot korrupsjon er prioritert, slo president Hamid Karzai fast da han ble gjeninnsatt tidligere i høst. Hans regime har en lang vei å gå. Saken om den korrupsjonsdømte borgermesteren som var tilbake i jobb etter to dager, sår tvil om regimets vilje til å bekjempe den utbredte og ødeleggende korrupsjonen.

Les også: Gates i Kabul for å diskutere ny regjering

Første i en serie

Det var en milepæl da Kabuls borgermester Mir Abdul Ahad Sahebi ble dømt til fire år i fengsel for å ha "mistet" rundt 100.000 kroner av offentlige midler. Dette var bare den første av en serie varslede saker om korrupsjon, sløsing og maktmisbruk mot den samme borgermesteren.

Men i dag var Sahebi tilbake på plass i borgermesterstolen. Det vakte oppsikt, ikke minst fordi tilbakekomsten ble kjent samtidig som Karzais anti-korrupsjonssjef Mohammad Yaseen Usmani og FNs spesialutsending Kai Eide markerte FNs internasjonale anti-korrupsjonsdag på en pressekonferanse et annet sted i byen.

Dette var den første profilerte korrupsjonssaken siden president Karzai etter sterkt vestlig press lovet å slå hardt ned på korrupsjon. Borgermesterens tilbakekomst stiller derfor hele rettssystemet i et tvilsomt lys. Spørsmålet er om domstolene har den makten de trenger for å gjøre jobben sin.

Borgermesteren slapp ut mot kausjon i påvente av at ankesaken skal komme opp. Han hevder at han er uskyldig.

- Konspirasjon

- Hele saken er en konspirasjon mot meg, sa Sahebi på telefon fra sitt kontor i rådhuset i Kabul til nyhetsbyrået AFP i dag.

Han vil ikke fortelle hvem han mener står bak den påståtte konsiprasjonen, men sier han har bedt statsadvokaten og høyesterett om å etterforske saken.

- Dette er en konspirasjon mot meg som har dedikert mitt liv til å tjene landet og bekjempe korrupsjon, hevder Sahebi.

Talsmann for Afghanistans påtalemyndighet, Fazil Ahmad Faqirar sier at retten har bedt om at borgermesteren får sparken og betaler tilbake pengene. Retten ha ennå ikke avgjort det spørsmålet.

Les også: Afghanistan-bistand forsvinner

Korrupsjons-konferanse

President Karzai forsøker for tiden å sette sammen en regjering som tilfredsstiller hans samarbeidspartnere både innenlands og i utlandet. Det er ikke enkelt. Og i neste uke står han i spissen for en anti-korrupsjons-konferanse som skal munne ut i en spesialkommisjon som skal kjempe mot den utbredte korrupsjonen i landet.

Etter valget i Afghanistan

Kampen mot korrupsjon var et sentralt valgløfte fra Karzai. Det kan bli en lang kamp.

Foto: M. Sadeq / Scanpix/AP

FNs spesialutsending Kai Eide ba i dag Karzais nye regjering om å vise større politisk vilje til å slå ned på bestikkelser og annen korrupsjon.

- Strukturene for å gjøre dette eksisterer. Et rettssystem som i stor grad er i stand til å takle korrupsjonssaker, er på plass, understreket Eide.

- Det er etter min mening ikke nye strukturer som bør diskuteres. Det er den politiske viljen til å ta i bruk strukturene som alt er på plass. Det er det viktigste nå, sa Eide.

Det er ikke fastsatt noen dato for ankesaken, eller de andre sakene borgermesteren i Kabul er tiltalt for.

Les også: Splittet i Afghanistan-strategien

Sjekk ut: Transparency Internationals korrupsjonsbarometer 2009

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt