Hopp til innhold

Ikke nok med sympati

Det er ikke nok at norske og afghanske myndigheter kun viser sympati og medfølelse for tap av en journalist i Kabul. Dette har skjedd før og vil kunne skje igjen.

Carsten Thomassen og Jonas Gahr Støre

Avdøde Carsten Thomassen og Jonas Gahr Støre i samtale på flyplassen i Kabul i januar i fjor.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kommentar: Atta Ansari
Foto: NRK

Og neste gang er den drepte journalisten mest sannsynelig en afghaner.

Selv om Carsten Thomassen døde i et terrorangrep, er det høyst aktuelt å diskutere journalistenes sikkerhet og arbeidsvilkår i Afghanistan. Et land der Norge er direkte involvert både militært og humanitært.

Ikke første gang

Drapet på journalisten Carsten Thomassen i Kabul er en del av Talibans forsøk på å skape enda mer anarki og misnøye i Afghanistan.

Og det er ikke første gang i Kabul at journalister drepes enten som et direkte mål, eller at de omkommer under arbeid i et terrorangrep.

Men Vestens bestevenn president Hamid Karzai og hans regime har ikke klart å oppklare et eneste drap på mange journalister i Afghanistan.

De siste årene er flere journalister og kritiske røster som jobber for mer pressefrihet blitt drept i Afghanistan. Men ingen av journalistdrapene er blitt oppklart.

TV-journalister på jobb i Afghanistan

Vi er avhengig av journalistene for å få vite hva som skjer i Afghanistan.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Det ser ut som verken pressefrihet eller journalistenes vilkår står høyt på Vestens politiske agenda for utviklingen i Afghanistan.

Rekordmange drap

Selv om volden mot mediefolk på verdensbasis har vært på et rekordhøyt nivå de siste tre årene, var ikke Afghanistan blant de verste landene i verden i fjor. Til sammen ble 171 mediefolk drept verden over.

Den internasjonale føderasjonen for journalister (IFJ) skriver i sin årsrapport at de aller fleste mediefolk som drepes, er lokale journalister som jobber i egne hjemland. Irak er fortsatt det verste landet for en journalist å jobbe i.

Helt siden den amerikanskledede invasjonen har 65 journalister mistet livet i Irak. De aller fleste er lokale journalister, tolker og fotografer.

De fire som ble drept i Afghanistan i fjor var lokale journalister. Tre av dem jobbet for utenlandske medier. Mens den ene journalisten og læreren Zakia Zaki drev en kvinneradio.

Zakia Zaki var kjent for ikke å spare verken sittende regime eller tidligere krigsherrer for åpen kritikk. Samtidig var hun en tilhenger av utdanning og politisk deltakelse.

Radio Peace

Som reporter og lærer jobbet hun aktivt for at kvinner skal bli hørt i de mannsdominerte Jirga-forsamlingene. Hennes radiokanal Radio Peace drev både med undervisning og formidling av informasjon om det som skjer i samfunnet. Hun var blant dem som ga politisk aktive kvinner en kanal for å kunne uttrykke sine meninger og tanker.

Dette ble for mye for både talibansympatisører og for den erkekonservative mentaliteten til mange afghanske menn som i utgangspunktet mener at kvinner bør kun holde seg hjemme. I juni ble hun skutt i sitt eget hus mens hun lå og sov sammen med sin 20 måneder gamle sønnen.

Sørgende ved kisten til Zakia Zaki

Sørgende ved kisten til den drepte journalisten Zakia Zaki.

Foto: SHAH MARAI / AFP

Dette var et bestillingsdrap, og ingen terroraksjon der hun omkom blant mange andre. Mistanken ble også rettet mot Gulbadin Hekmatyars geværmenn, men drapet er fortsatt ikke oppklart.

Zakia Zaki ble drept kun seks dager etter at en annen kvinnelig journalist, Shakiba Sanga Amaj som var nyhetsoppleser for en privat TV-kanal, ble skutt og drept.

Det ble sagt at dette trolig var resultat av en krangel om giftemål. Men etterforskingen var slapp og dårlig. Vi vet fortsatt ikke svaret. Også i 2005 ble en kvinnelig TV-vert drept, fordi hun promoterte vestlige ideer, ifølge hennes kritikere.

Tragisk påminnelse

Det brutale angrepet på Hotell Serena i Kabul der journalisten Carsten Thomassen ble drept sammen med seks andre, er en tragisk påminnelse om at krigen i Afghanistan tar mange menneskeliv - så å si daglig.

Desto viktigere er det å dekke denne konflikten.

All heder og ære til journalister som forlater sine varme stuer og familie i det komfortable Vesten for å rapportere fra krigsområder. Historien vil til evighet stå i gjeld til dyktige reportere som Carsten Thomassen.

Etter drapet på Carsten Thomassen er det høyst aktuelt å spørre Norges og USAs bestevenn president Hamed Karzai om hva han har tenkt å gjøre for å hindre flere journalistdrap.

Og om hva han har gjort hittil for å oppklare drapene på journalister og andre mediefolk de siste årene.

De afghanske journalistene etterlater seg barn i et samfunn uten velferd og rettssikkerhet. I dag er drapet på Carsten Thomassen, med rette, en stor sak i afghanske medier også.

Slik var ikke tilfelle i vestlige medier da Zakia Zaki ble brutalt myrdet.

 

SISTE NYTT

Siste nytt