Skulle angripe avisen med lastebil full av bomber

Avisen Jyllands-Postens kontorer i København og Viby skulle angripes med en lastebil full av sprengstoff som straff for publiseringen av de omstridte Muhammed-karikaturene.

Rettstegning Tahawwur Hussain Rana

Tahawwur Hussain Rana nekter å forklare seg om sin rolle i terrorplanene mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Foto: Verna Sadock / Scanpix/AP

Ifølge påtalemyndighetens nye tiltalepunkter var altså avisens hovedkontor i Viby, like utenfor Århus på Jylland pekt ut som terrormål. Også kontoret i hovedstaden København skulle angripes.

Måten det skulle skje på var å kjøre lastebiler fulle av sprengstoff tett opptil bygningene og at den påfølgende eksplosjon skulle gjøre stor skade på mennesker og bygningsmassen.

Planene ble fanget opp av internasjonale etterretningsorganisasjoner, og de to ble pågrepet i begynnelsen og midten av oktober i fjor. Siden har amerikanske etterforsket nøstet opp i planene.

Guds hær

Opplysningene kommer frem i en utvidet tiltale i saken mot David Coleman Headley og Tahawwur Hussain Rana, som begge sitter fengslet i Chicago i USA.

Coleman, som er amerikaner med pakistansk opphav, og Rana, som er canadisk statsborger, men også fra Pakistan, er tiltalt for terrorplaner mot den danske avisen.

De regnes begge for å tilhøre den islamistiske fundamentalistiske terrorgruppen Lashkar e Tayyiba eller «Guds hær».

Den tredje tiltalte i saken er Abdur Rheman Hasim Syed, en pensjonert major fra den pakistanske hæren. Ifølge politiet er det flere involverte i saken. Blant annet skal den pakistanske terrorlederen Ilyas Kashmiri også være innblandet.

Var i Danmark

David Coleman Headley og Tahawwur Rana begynte å planlegge angrepet mot Jyllands-Posten i 2008. Headley var flere ganger i Danmark, hvor han spionerte på avisens to kontorer. Blant annet tok han en rekke videoopptak av bygningene.

I februar 2009 var Headley i Pakistan og møtte den pensjonerte majoren Abdur Reham. Der skal han ha tatt med Headley til et møte med terrorlederen Kashmiri i den beryktede Waziristan-regionen, hvor pakistanske militære nå driver angrep på Taliban- og Al Qaida-grupper.

Under møtet indikerte Kashmiri, tilsynelatende, at han hadde sett videoopptakene fra København og Viby, og foreslo «at det ble benyttet en lastebil med bomber i operasjonen», heter det i påtalemyndighetenes tiltaltedokumenter.

Kashmiri opplyste også at han hadde tilgang på menn, sprengstoff og penger i Europa.

Planla Mumbai-angrep

David Headley reiste etter dette møtet rundt til flere steder i Europa, blant annet i København, for å snakke med Kashmiris kontakter.

Det er ikke offentlig kjent hvilken kilde de amerikanske påtalemyndighetene har disse opplysningene fra.

Gruppen er knyttet til terrorangrepene i Mumbai, hvor 166 mennesker ble drept.

I tillegg til å ha planlagt angrepet mot den danske avisen, mener FBI at Headley også var med på å planlegge angrepene i Mumbai i India.

Begge erklærte seg ikke skyldig i anklagene da de ble fremstilt for retten i Chicago. Coleman samarbeider med etterforskerne, mens Rana er taus.

Mennene risikerer dødsstraff eller livstid om de blir dømt.

SISTE NYTT

Siste nytt