Justisministeren anklages for «Trump-forsvar» i forkant av Mueller-rapporten

Demokratene er kritisk til at justisminister William Barr holdt pressekonferanse rett før Mueller-rapporten ble offentliggjort. «Game Over», skriver Trump.

Justisminister William Barr i midten, med visejustisminister Rod Rosenstein (høyre) og Edward O'Call

SNAKKET TIL PRESSEN: Justisminister William Barr i midten, med visejustisminister Rod Rosenstein (høyre) og Edward O'Call bak.

Foto: Patrick Semansky / AP

Klokken 15.30 norsk tid holdt justisministeren pressekonferanse om Mueller-rapporten som ble offentliggjort halvannen time senere.

Barr gjentok at Mueller ikke har funnet at Donald Trump eller noen av hans nære medarbeidere samarbeidet med russere for å påvirke valgresultatet i 2016.

Barr sa rapporten slår fast at Russland forsøkte å påvirke valget. Ingen amerikanske borgere ble funnet å ha vært involvert.

– Det burde alle amerikanere være takknemlige for å få vite, sa Barr.

Demokratene var kritiske til at justisministeren kunne komme med en sminket versjon før rapporten (der også deler er sladdet) skulle legges fram.

Da rapporten ble lagt fram, avslørte den at Trump prøvde å ta kontroll over etterforskningen.

– Bør aldri skje med en president igjen

Justisministeren ga et langt bedre bilde av Trump da han møtte pressen tidligere på dagen.

– Trump hadde ikke korrupte motiver, fastslo justisministeren.

Umiddelbart etter pressekonferansen, tvitret Trump «Game Over».

Laster Twitter-innhold

Trump kommenterte også rapporten foran en gruppe sårede krigsveteraner.

– Jeg har en god dag. Resultatet er: Ikke noe samarbeid, ingen innblanding. Jeg sier det foran mine venner. Denne svindelen bør aldri skje med en president igjen, sa Trump.

Trump kommenterte Mueller-rapporten foran en gruppe sårede krigsveteraner.

SLO TILBAKE: Trump kommenterte Mueller-rapporten foran en gruppe sårede krigsveteraner.

Russland-etterforskning

Den 400 sider lange rapporten er resultat av etterforskning av mulig russisk innblanding i presidentvalget i USA i 2016, eventuelt om det var noe samrøre mellom Donald Trumps kampanje og russiske myndigheter.

Før Barr snakket med pressen, omtalte demokratene justisministerens håndtering som en tillitskrise.

– Den partipolitiske håndteringen har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet, sier leder i Representantenes hus Nancy Pelosi og Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer.

I en felles uttalelse fra fem demokrater i Representantenes hus kalles den planlagte pressekonferansen unødvendig og upassende.

– I stedet for å la fakta i rapporten snakke for seg selv, har justisministeren tatt uvanlige skritt for å «spinne» Muellers nesten to år lange etterforskningen, sier Jerry Nadler, som er leder av justiskomiteen i Representantenes hus.

SISTE NYTT

Siste nytt