Går inn for riksrettstiltale mot Trump

Etter en lang og hissig debatt har justiskomiteen i Representantenes hus vedtatt at de går inn for å stille president Donald Trump for riksrett. Demokratene har flertall i komiteen.

Justiskomiteen i Representantenes hus

Justiskomiteen leder Jerry Nadler (i midten) sender nå saken videre til Representantenes hus.

Foto: Drew Angerer / AFP

De 23 demokratene og 17 republikanerne i komiteen samlet seg igjen fredag etter lang og til tider hissig debatt onsdag og torsdag. Debatten, som ble sendt direkte på TV, ble stanset av komitéleder Jerry Nadler. Han utsatte avstemmingen til neste dag.

– Jeg ber medlemmer på begge sider tenke over hva som har skjedd de siste to dagene og kjenne på sin samvittighet før de avlegger sine stemmer, sa Nadler etter at komiteen hadde diskutert saken i 14 timer.

Rasende republikanere

Siden Demokratene har flertallet i komiteen var det ventet at den ville godkjenne tiltalen mot president Trump, men beslutningen om å utsette selv avstemmingen gjorde flere republikanere rasende.

Republikaneren Doug Collins

Republikaneren Doug Collins.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Komiteen er mer opptatt av å komme på morgen-TV enn å gjøre jobben ferdig. Jeg har ikke ord for hvor upassende dette er, sa Republikanernes leder i komiteen, Doug Collins.

Alle de 17 republikanske komitemedlemmene stemte mot forslaget.

Trump blir tiltalt for å ha misbrukt sin stilling ved å presse Ukraina til å granske hans fremste rival Joe Biden, blant annet ved å holde tilbake militær bistand, og for å ha hindret Kongressens gransking ved å nekte sine medarbeidere å samarbeide.

(Se hva som er gangen i en riksrettsprosess nederst i artikkelen)

Komiteens medlemmer ble bedt å stemme over to punkter:

  1. Maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.
  2. Obstruksjon av Kongressen: Ved å motarbeide de folkevalgte gjennom å beordre føderale tjenestemenn til å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskingen.

Det er Senatet som til slutt skal avgjøre om Trump skal felles i en riksrettssak. Der har Republikanerne flertall.

Det hvite hus sier i en kommentar at Donald Trump ser frem til en rettferdig behandling og en redelig prosess i Senatet.

Slik er gangen i riksrettsprosessen mot Donald Trump
Grafikk: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt