Hopp til innhold

Jusseksperter uenige om konsekvensene av Trump-uttalelser

Jusseksperter i USA er uenige om hvorvidt Trumps uttalelser til FBI-Comey kan være nok til å bygge en sak mot ham. – Dette er bare viktig om republikanerne mener det er viktig, sier jusprofessor Susan Lov Bloch.

Donald Trump og James Comey

FIKK SPARKEN: James Comey fikk sparken som FBI-direktør av USAs president Donald Trump. Onsdag ble det lekket samtaler der Trump skal ha krevd Comeys lojalitet.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Innholdet i samtaler mellom president Donald Trump og daværende FBI-direktør James Comey ble offentliggjort onsdag, en dag før den avsatte FBI-sjefens høring i det amerikanske Senatet.

Ifølge Comey skal Trump på tidspunkt i samtalene ha bedt ham om å legge vekk etterforskningen mot tidligere sikkerhetsrådgiver Mike Flynn.

Enkelte juridiske eksperter mener utsagnene Trump kom med i samtalene er tilstrekkelig til å bygge opp en riksrettssak, basert på at Trump skal ha forsøkt å blande seg inn i etterforskningen av et lovbrudd, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg mener samtalene bekrefter det vi har hørt tidligere, som er at Comey var under stort press for å droppe Flynn-etterforskningen, sier Richard Painter, tidligere etisk rådgiver for president George W. Bush, ifølge Vice News.

– Dette er helt klart et bevis på at presidenten har hindret etterforskningen av et lovbrudd, sier Painter.

Samtidig påpeker han at man så langt bare har tilgang til Comeys åpningsuttalelser, og sier torsdagens høring vil kaste lys over om Comey selv følte at Trump ville stoppe etterforskningen.

– En politisk sak

En forutsetning for at en sittende president kan bli stilt for riksrett under disse vilkårene, er at påtalemyndigheten kan påvise at vedkommende handlet med «korrupte hensikter».

– Man må klare å bevise at Trump prøvde i stoppe etterforskningen, i motsetning til å bare spørre om hvordan den gikk, sier jusprofessor Susan Lov Bloch ved Georgetown University.

Bloch påpeker at en riksrettssak er en politisk sak, ikke en juridisk. Hun viser til at majoriteten av medlemmene av Representantenes hus og to tredjedeler av senatet må være enige om Trump skal kunne avsettes. Bloch mener det er usannsynlig så lenge republikanerne styrer Kongressen.

– Dette er bare viktig om republikanerne mener det er viktig, sier Bloch.

Nyhetsbyrået AP påpeker også at det amerikanske aksjemarkedet ikke har latt sett påvirke nevneverdig av nyheten, noe som tolkes dit hen at påstandene fra Comey ikke inneholder nok substans.

Ropte Comey-spørsmål

Donald Trump har foreløpig ikke kommentert lekkasjene av innholdet i samtalene mellom ham og Comey personlig, men har gått ut på Twitter med sin nominasjon til ny FBI-direktør. Trump var onsdag i Ohio, der han snakket om behovet for å forbedre amerikansk infrastruktur.

Ifølge AP skal Trump flere ganger ha ignorert journalister som ropte spørsmål om samtalene med den tidligere FBI-direktøren.

Laster Twitter-innhold

– Trump er glad

Etter å ha kommet tilbake til Det hvite hus skal Trump ha gått rett i et møte med sine nærmeste rådgivere. I en uttalelse fra Trumps advokat heter det at Trump skal ha følt at han var helt utenfor mistanke etter de aktuelle samtalene med Comey.

– Presidenten er glad for at mr. Comey endelig har bekreftet offentlig at presidenten ikke var under etterforskning som en del av noen Russland-sak, sier Trumps advokat Marc Kasowitz i en uttalelse.

  • Comey-høringen i senatet begynner klokka 16 norsk tid torsdag. Følg den på NRK.no.
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

273 ukrainske soldatar skal natt til tirsdag vere evakuerte frå stålverket i Mariupol. 53 av desse er frakta til sjukehus.

– 273 ukrainske soldatar evakuerte frå Azovstal

Ukrainske soldatar har lenge frykta for livet i stålverket Azovstal. No er marerittet over for nokre av dei. Det er gjort avtale med Russland om eit fangebytte.