NRK Meny
Normal

Jusjtsjenko oppløser parlamentet

President Viktor Jusjtsjenko oppløste i dag parlamentet i Ukraina, og vil nå skrive ut nyvalg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko
Foto: MYSHKO MARKIV / Scanpix/AFP

Dermed gjør presidenten alvor i trusselen som han framsatte i helgen. 

Det nye valget vil finne sted 27. mai.

Tidligere i dag samlet over 3000 demonstranter seg i hovedstaden Kiev for å protestere mot Jusjtsjenko.

I en direktesendt tale på ukrainsk fjernsyn sa Jusjtsjenko at det var hans plikt å oppløse nasjonalforsamlingen fordi den har foretatt seg «handlinger som truer grunnloven». Han la til at situasjonen i landet var under kontroll. 

Et varslet nyvalg

Titusener av ukrainere marsjerte lørdag i gatene i hovedstaden Kiev, etter at den provestlige president Viktor Jusjtsjenko truet med å utlyse nyvalg. Rundt 20.000 tilhengere av den pro-russiske Janukovitsj samlet seg da på Europa-plassen for å markere sin motstand mot et eventuelt nyvalg.

Dagens beslutning om å oppløse nasjonalforsmalingen skjer bare ett år etter parlamentsvalget som brakte hans politiske erkerival Viktor Janukovitsj tilbake til makten.

Strid om grunnlovsreform

Striden mellom vestlig orienterte og russiskvennlige krefter har vært fastlåst siden Jusjtsjenko motvillig måtte utnevne sin erkerival Viktor Janukovitsj til statsminister etter valget i mars 2006.

Mens president Jusjtsjenko og hans støttespillere ønsker NATO-medlemskap og tettere samarbeid med vestlige land, arbeider Janukovitsj og hans tilhengere for å styrke båndene til Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt