Assange må vaske badet og rydde opp etter katten

Det er ikke brudd på menneskerettighetene å vaske badet eller tørke opp etter katten. Heller ikke å betale for internett, slår en dommer i Ecuador fast. Dermed må Wikileaks-grunnlegger Julian Assange finne seg i strengere boregler.

Julian Assange på balkongen til Ecuadors ambassade i London

Julian Assange på balkongen til Ecuadors ambassade i London, hvor han har bodd siden 2012.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Julian Assange befinner seg fortsatt i Ecuadors ambassade i London, der han søkte tilflukt i 2012. Årsaken var frykten for å bli utlevert til Sverige på grunn av voldtektsanklager mot ham.

Assange hevder de ambassadeansatte forsøker å påtvinge ham strengere bovilkår, for å tvinge ham ut av ambassaden.

Kattent til Julian Assange

Katten James ser ut av vinduet til den ecuadorianske ambassaden. Nå er de ansatte lei å ha alt stellet av den.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Ambassaden forlanger at Assange begynner å betale for sin egen mat og vask av tøy, rengjøre badet han benytter, rydde opp etter katten sin og betale for internettbruken.

Wikileaks-grunnleggeren mener kravene bryter «hans grunnleggende rettigheter og hans grunnleggende frihet».

Assange ble i en periode fratatt internett-tilgangen fordi ambassaden mente han blandet seg inn i andre lands anliggender.

Nå er tilgangen tilbake, men ambassaden forlanger altså at den permanente gjesten betaler for sin omfattende internettbruk.

Katten James fikk Julian Assange av sine barn for to år siden, for at katten skulle holde faren med selskap i asyltilværelsen.

Rett til å sette reglene

Julian Assange fremførte sine synspunkter direkte til dommeren i en domstol i den ecuadorianske hovedstaden Quito via videokonferanse, uten at det hjalp stort.

Dommeren mente at landets utenriksdepartement har rett til å sette vilkårene for Assanges opphold så lenge han befinner seg i en av deres ambassader.

Representanten for påtalemyndigheten understreket at Assange kan bli i London-ambassaden så lenge han ønsker, såfremt han følger reglene som er satt.

Oppholdet har så langt kostet Ecuador 4,6 millioner pund, eller nærmere 50 millioner kroner, ifølge BBC.

Ambassadedelen Assange bor i utgjør rundt en tredjedel av ambassaden.

Slutt på asylet

Assange, som har skiftet fra australsk til ecuadoriansk statsborgerskap, tør ikke forlate ambassadelokalene i frykt for å bli pågrepet av britisk politi og utlevert til USA.

For selv om utleveringskravet fra Sverige er droppet, så ønsker fortsatt USA å få Wikileaks-mannen utlevert på grunn av offentliggjøring av hemmeligstemplet materiale fra det amerikanske forsvaret.

Assange har gjennom sin advokat varslet at han anker avgjørelsen fra domstolen, slik at en ny dommer i en høyere rettsinstans får bovilkårene til behandling.

Går utover helsa

For ett år siden ble Julian Assange undersøkt av to britiske leger. De konkluderte med at oppholdet i ambassaden var i ferd med å skade Assange, både fysisk og mentalt.

«Vår vurdering er at han ikke har hatt tilgang til sollys, tilstrekkelig ventilasjon eller områder utendørs på over fem og et halvt år», skrev legene i sin rapport og mente han heller ikke hadde tilgang til nødvendige helsetjenester.

De oppfordret landene som fortsatt er involvert i saken; USA og Storbritannia og Ecuador om å forsøke å finne en minnelig løsning.

SISTE NYTT

Siste nytt