Hopp til innhold

Julian Assange avhøres på ambassaden

Seks år etter han ble anklaget for seksuelle overgrep av to svenske kvinner, blir Julian Assange i dag avhørt på Ecuadors ambassade i London.

ECUADOR-SWEDEN/ASSANGE

Ingrid Isgren fra Sverige ankommer Ecuadors ambassade i London for å avhøre Julian Assange.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Julian Assange

Wikileaks -grunnlegger Julian Assange.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

TV-kameraer, pressefolk og fotografer vrimlet utenfor Ecuadors ambassade i London, da to representanter for den svenske påtalemyndigheten, Ingrid Isgren og Cecilia Redell, ankom ambassaden.

Svenskene skal være med når Wikileaks grunnlegger Julian Assange blir avhørt om voldtektsanklagene mot ham. De håper også at Assange vil gå med på å avgi en DNA-prøve, men dette vil kun skje om Julian Assange samtykker til det.

Selve avhøret skal gjennomføres av ecuadoriansk påtalemyndighet basert på en liste spørsmål fra svensk politi. Avhøret er planlagt å ta tre dager, men det kan ta lengre tid, ifølge Aftonbladet.

Julian Assange fikk utsatt avhøret en måned for å sikre at hans advokater er til stede underveis.

– Assanges minne av detaljer svekket

Forsvarsadvokaten til Assange, Per E. Samuelsson, sier i et intervju med SVT at Assange har sett frem til avhøret.

– Det har gått seks år uten at han har fått gitt sin informasjon av hva som skjedde den aktuelle natten. Han har forberedt seg nøye og kommer til å samarbeide fullt ut og svare på alle spørsmål.

Samtidig mener forsvarsadvokaten at den svenske påtalemyndigheten må ta ansvaret for at avhøret ikke har skjedd tidligere og at forsinkelsen har svekket Assanges forklaring.

– Påtalemyndigheten har i strid med svensk lov unnlatt å ta initiativ til avhøret i over fem år. Det gjør at kvaliteten på forklaringen er svekket, først og fremst minnet av detaljene fra denne natten, er jeg redd for, sier Samuelsson.

– Han er beredt å komme til Sverige, dersom han får forsikringer om at han ikke blir utlevert til USA. Hans største trussel i livet er å ende opp i fengsel i USA, sier Samuelsson.

Seks år gamle anklager

Siden 2010 har Assange vært etterlyst av svensk politi, anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner og voldtekt mot én av dem.

– Det er verdifullt at forundersøkelsen nå kan gå fremover gjennom at vi får avhørt den mistenkte, uttalte Marianne Ny i den svensken påtalemyndigheten.

Julian Assange har avvist alle anklager og sier han frykter utlevering og spionanklager fra amerikanske myndigheter etter de omfattende WikiLeaks-lekkasjene.

19. juli 2012 fikk Assange asyl i den ecuadorianske ambassaden og har sittet der nå snart fire og et halvt år. Britisk politi har siden holdt vakt utenfor ambassaden, klare til å pågripe ham om han kommer ut.

Advokat Per Samuelsson intervjues av svensk SVT før avhøret i London.

SE VIDEO: Assages advokat Per Samuelsson kritiserer påtalemyndigheten i et intervju med SVT.

SISTE NYTT

Siste nytt