Hopp til innhold

Jublet da hjelpen kom – så kantret de

400 flyktninger skal ha omkommet i et forlis i Middelhavet mandag. Overlevende forteller at båten kantret på grunn av gledesscenene som oppsto om bord da de ble oppdaget.

Båtflyktninger i Middelhavet

MIGRANTER: En gruppe flyktninger venter på å få slippe av den italienske kystvakten i Palermo på Sicilia. Bare på få dager er nærmere 10 000 flyktninger plukket opp i Middelhavet.

Foto: Francesco Malavolta / Ap

Mandag skal 400 flyktninger ha omkommet i et forlis – noe som er blant de største flyktningkatastrofene i Middelhavet. Den italienske kystvakten plukket opp 140 personer, men overlevende om bord sier at de var godt over 500 om bord før båten sank.

Ifølge BBC forteller overlevende at båten kantret og sank på grunn av gleden og lettelsen over å se kystvakten. Mange flyttet seg over til den ene siden av båten, noe som fikk den til å hvelve.

Minst en tredel av de omkomne skal være kvinner og barn.

«Håpløst utilstrekkelig»

Flyktningstrømmene på tvers av Middelhavet fra krigsrammede Libya til Italia er nå enorme. Bare de siste dagene har nærmere 10 000 flyktninger blitt plukket opp langs landets kystlinje. Og dersom det stemmer at 400 omkom mandag, er tallet på omkomne flyktninger 900 hittil i år. I fjor var tallet 3 500.

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres er bestyrtet.

– Jeg er sjokkert over å høre om at nok en båt, en overfylt båt, kantret i Middelhavet og at fire hundre mennesker døde. Dette viser bare hvor viktig det er med en solid redningsmekanisme for Middelhavet, sier han, ifølge NTB.

EU har tatt over ansvaret for patruljeringen i Middelhavet fra Italia, men oppdraget blir kalt «håpløst utilstrekkelig» av FN.

Kritiserer regjeringen

Norge vurderer å bistå redningsarbeidet i Middelhavet, men Flyktninghjelpen mener det reageres for tregt.

– Vi lurer på hvor mange flere som må drukne i Middelhavet før den norske regjeringen greier å bestemme seg. Vi ba før jul om at Norge skulle vurdere å sende et fartøy til Middelhavet for å avhjelpe situasjonen. De sier selv at de vurderer støtte til migrasjonsproblemene og har nå hatt god tid på å bestemme seg, sier kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes til NTB.

Regjeringen er ikke ferdig med sin «løpende vurdering» av flere bidrag til EUs patruljeringsoppdrag Triton.

– Vi må se an behov, hva andre land stiller med og hvilke bidrag vi har tilgjengelig fra norsk side. Det er ingen tvil om at Norge over flere år har engasjert seg i disse utfordringene, og at vi vil fortsette å gjøre det, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt