Kongelig jubileumsturné med stil

Den britiske kongefamilien er i gang med å markere dronning Elizabeth IIs diamantjubileum. Foreløpig er det prins Harry som leder an i feiringen.

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Startskuddet har gått. Den britiske kongefamilien er i full gang med sine reiser rundt i verden, for å markere dronningens imponerende 60 år på tronen.

Mens dronningen selv konsentrerer seg om Storbritannia, deler resten av familien på verden for øvrig. Kommende uke begynner prins Charles på sin del av oppgaven, i Norge.

Og det har begynt bra, sett med rojalistiske øyne.

10.000 Union Jack-flagg ble revet bort da dronning Elizabeth og hennes mann, prins Philip, besøkte byen Leicester, som sitt første stoppested for en drøy uke siden.

Med «bollywoodsk» dans og moteshow på agendaen, jublende tilskuere og et opplagt dronningpar med følge av svigerdatterdatter Kate.

Sistnevntes mann, prins William, avslutter i disse dager sitt seks uker lange arbeidsopphold på Falklandsøyene, før også han gjør seg klar for jubileumsreiser.

Dronning Elizabeth og prins Phillip

Dronning Elizabeth og prins Phillip forlater Westminster Abbey etter et opprdag i forbindelse med Samveldet denne uken. Ingen er i nærheten av dronning Elizabeth når det gjelder antall land noen regjerer over.

Foto: POOL / Reuters

Fra opprørsk ungdom til voksen suksess

Men lillebror Harry kom godt i gang. 27-åringens første offisielle utenlandsreise bar til Karibia og Brasil, hvor han bød på seg selv så det monnet.

Harry løp om kapp med verdens raskeste, Usain Bolt, og vant (ved hjelp av litt sjarmerende juks). Harry danset reggae, Harry flørtet, Harry spilte volleyball og polo.

Harry ga til og med Jamaicas statsminister Portia Simpson Miller en skikkelig bamsekos.

Prins Harry og Portia Simpson Miller

Prins Harry sjarmerte Jamaicas statsminister Portia Simpson Miller i senk, mens bestemor fulgte med fra bakhold.

Foto: Collin Reid / Ap

Jamaica er ett av de 16 landene som har dronning Elizabeth II som statsoverhode. Men Simpson Miller kjemper for at landet skal bli republikk. Men hun er likevel en stor beundrer av den britiske kongefamilien.

– Dronning Elizabeth er en fantastisk og nydelig dame. Det er viktig å feire hennes 60 år på tronen. Det er ikke snakk om å bli kvitt dronningen, ingen kan bli kvitt dronningen. Men Jamaica har reist en lang vei fra slaveri til selvstendighet.

– Vi må nå ta full styring over vårt eget land. Det skylder vi vår historie, sier Portia Simpson Miller.

Som dermed tok imot prins Harry med åpne armer, bokstavelig talt. Og Harrys utenlandsdebut er blitt en så stor suksess at antirojalister murrer.

– Harrys swastika-æra var en gave til oss antimonarkister, skrev skribenten Robert Crampton i The Times denne uka, og viser til prinsens upassende nazikostyme på en fest for sju år siden.

– Men nå er han blitt et problem for oss. Den som håndterte PR-kampanjen rundt prins Harrys tur til Karibia fortjener en medalje. Nå er imaget hans snudd på hode, og selv tabbene hans er populære nå.

Prins Charles og svigerdatteren Catherine

I mannens fravær er Catherine, hertuginnen av Cambridge, sendt på jobb sammen med svigerforeldrene Charles og Camilla.

Foto: MARK RICHARDS / Afp

Jorda rundt

Nå er det andre i familien som overtar stafettpinnen.

Tirsdag til uka kommer prins Charles og hans kone Camilla til Norge, for deretter å fortsette til Sverige og Danmark. Senere reiser de til blant annet Australia, Canada, New Zealand, Papua New Guinea og øyene i den britiske kanal.

Prins William og Kate har fått i oppdrag å dekke Asia og Stillehavet, og skal blant annet til Malaysia, Singapore, Solomonøyene og Tuvalu.

India, Barbados, Gibraltar, Grenada, Montserrat, St. Kitts og Nevis, St. Lucia, St. Vincent, Grenadinene, Trinidad og Tobago, Mosambik, Zambia, Jomfruøyene, Malta, Falklandsøyene og Uganda er også blant landene som får besøk av medlemmer av den britiske kongefamilien i dette jubileumsåret.

Prins Charles og Camilla

Prins Charles er beskytter for en organisasjon som bringer barn og kunst sammen. Og det er tydelig mye moro man kan få ut av klipp og lim.

Foto: JOHN STILLWELL / Afp

Også den utholdende og aldrende (snart 86) monarken selv holder høyt tempo gjennom året. Hun skal rase rundt i England, Wales, Skottland og Nord-Irland, «så mye som mulig», ifølge programmet.

Og verdens nest lengst regjerende monark er svært populær blant sine undersåtter - etter noen år hvor popularitetspilene for kongehuset pekte faretruende nedover grunnet skilsmisser, død og familieoppvask.

I en meningsmåling i anledning av jubileet svarer 80 prosent av et tverrsnitt av befolkningen at dronning Elizabeth er bra for Storbritannias image. Selv blant de yngste scorer hun over 70 prosent.

Og gitt at moren ble nær 102 år, har hun fortsatt mange år på tronen å se frem til.

SISTE NYTT

Siste nytt