NRK Meny
Normal

Jubeldagen som ble snudd til frykt

Det som skulle være feiring av våren i Boston, ble i stedet til en mørk dag i den historiske byen på nordkysten av USA.

NRKs korrespondent Anders Tvegård rapporterer fra Boston.

Anders Tvegård fra Boston tirsdag morgen.

Anders Tvegård (USA)

Da nattemørket la seg over byen var gatene tomme, kun soldater og politi var å se der de voktet bombestedet, offisielle bygninger, hoteller og T-banestasjoner. Det var et kjølig drag i lufta og svært få skuelystne ute i gatene.

Men de som ønsket å se stedet for bombeeksplosjonen under Boston Marathon i går ettermiddag amerikansk tid, kom uansett ikke inntil. 10 kvartaler rundt eksplosjonsstedet er sperret av.

Området voktes av politi og soldater fra Massachusetts National Guard, som allerede var på plass i sentrum på grunn av maratonløpet. Også hoteller og nedgangene til undergrunnsstasjoner har fått bevoktning.

Politiet har dessuten oppfordret folk til å holde seg inne enten på hotellrommene eller hjemme og for all del unngå ansamlinger ute.

Alle restauranter og barer er stengt for kvelden og hotellobbyene er tømt for folk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gate nær bombestedet i Boston

En gate nær bombestedet ligger folketom, bare søppelet er igjen.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Hus under ransaking

Situasjonen er ennå ikke avklart, ifølge talsmenn for politiet. Spesielt det at politiet fant to udetonerte bomber andre steder i byen, i tillegg til de to som gikk av.

Et hus i en av byens forsteder er fortsatt under ransaking, men det er ennå taust om mulige funn, hvem som eier huset og hvilken forbindelse vedkommende eventuelt er mistenkt for å ha til bombeeksplosjonene.

FBI overtatt ledelsen av etterforskningen og holder foreløpig opplysningene tett til brystet.

Feiring av våren

Bombeangrepet i Boston fant sted - foruten at det er datoen for når amerikanerne har frist til å levere sin selvangivelse - på Patriots' Day, en dag hvor delstaten Massachusetts markerer de første slagene mot britene i uavhengighetskrigen i 1775.

Maratonløpet i den historiske byen holdes hvert år på høytidsdagen, som alltid er den tredje mandagen i april. Dagen har da også fått kallenavnet Marathon Day.

Fordi dagen er en fridag og markerer starten på en ukes vårferie for elevene, er alle skoler i byen stengt. Friuken og helligdagen gjorde at det var færre mennesker i sentrum enn vanlig utenom de som skulle se og delta i maratonløpet.

Boston Marathon, som første gang ble arrangert i 1897, regnes som verdens eldste. Det er ett av de aller mest kjente og inngår verdens seks store maratonløp.

Ifølge arrangørene var det påmeldt rundt 27.000 deltakere i år. Og en halv million tilskuere pleier å være på plass langs den 42,2 kilometer lange løypa for å juble og heie frem deltakerne.

I år var løpet tilegnet ofrene for skytetragedien i Newtown, som ligger kun få mil vest for Boston.

Elever fra Sandy Hook-barneskole og familiene deres var invitert til å maratonløpet og hadde fått plasser på VIP-tribunene i målområdet, like i nærheten der bombene gikk av.

Det som skulle være en gledens dag for dem, etter noen svært tøffe måneder, ble i stedet for til en mørk dag med ny frykt for innbyggerne fra den lille New England-byen.

Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om at noen av de Newtown-inviterte ble skadet eller drept.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Uavhentede premiebagger etter Boston Marathon

Uavhentede bagger med premier til maratonløpere ligger fortsatt i målområdet.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Fly og undergrunn går

Undergrunnen i byen går fortsatt som normalt utenom at stasjonen ved bombestedet naturlig nok er avstengt og undergrunnstogene kjører rett forbi.

Flytrafikken til og fra Boston Logan International Airport er heller ikke innstilt. Men det er innført flyforbud over deler av sentrum etter eksplosjonen.

Voldsomme scener

De 144 personene som er skadet behandles nå på 8 forskjellige sykehus i Boston-området.

Vitner forteller om grusomme scener i går ettermiddag, hvor armer og andre kroppsdeler ble revet av kropper og gatene dekket av blod.

Sykehusene har offisielt meldt om at det inntil nå er foretatt amputasjoner på 10 personer.

3 personer er bekreftet døde, blant dem en 8 år gammel gutt.

To tredjedeler av løperne var kommet i mål da bombene gikk av, blant dem alle som stilte i eliteklassen.

President Barack Obama unngikk da han på en pressekonferanse om hendelsen å kalle bombene i Boston et terrorangrep og presiserte at før man vet hvem som står bak ikke kan trekke noen konklusjoner.

Men en av hans medarbeidere i Det hvite hus levner ingen tvil, når to bomber går av og to til blir funnet udetonert, er det snakk om terror – uansett hvem som står bak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt