Hopp til innhold

Jubel over Chevron-dom i Ecuador

Regnskogfondet og Norsk Folkehjelp jubler over at det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale 48 milliarder kroner i erstatning for miljøødeleggelser i Amazonas-området i Ecuador.

Trolig må de mange urbefolkningsgruppene, 30.000 personer, som står bak søksmålet fortsatt smøre seg med tålmodighet. Chevron kaller kjennelsen fra en domstol i byen Lago Agrio ulovlig og anker. I tillegg truer Chevron med motsøksmål.

- Vi har til hensikt å anke alle deler av denne dommen, inkludert erstatningsspørsmålet, og sørge for at de som står bak dette bedraget blir stilt til ansvar, sier Chevrons talsmann James Craig til nyhetsbyrået Reuters.

Prosessen har versert 17 år i rettssystemet i USA og Equador, men dette er første gang det foreligger en domstolsavgjørelse.

- Dette er en gledens dag, sier Lars Løvold i Regskogfondet .

Lars Løvold

Lars Løvold i Regnskogfondet er svært fornøyd med dommen mot Chevron.

Foto: Julie Forchhammer/Regnskogfondet

- Miljøkonsekvensene var katastrofale og det regnes fortsatt for å være de verste skadene som oljebransjen har påført natur og mennesker noe sted på kloden, sier Løvold.

65 milliarder liter giftig avløpsvann

De fem urfolksgruppene cofan, secoya, siona, huaronai og kichwa anklager Chevron for å ha dumpet over 65 milliarder liter med giftig avløpsvann i Amazonas, ifølge Løvold.

Per Ranestad er Norsk Folkehjelps regionale representant i Latin-Amerika med tilhold i Equadors hovedstad Quito.

- Det er vanskelig å si om pengene noen ganger kommer til å bli utbetalt. Chevron har alliert seg med mektige krefter, sier han.

Domstolen i Lago Agrio ga på sin side Chevron en frist på 15 dager til offentlig å be om unnskyldning. Dersom det ikke skjer, risikerer Chevron å måtte betale dobbelt bot, altså 96 milliarder kroner.

Per Ranestad

Per Ranestad, Norsk Folkehjelps regionale representant i Latin-Amerika syns det er vanskelig å si om de skadelidende i Ecuador noen gang får erstatningen på 48 milliarder kroner.

Foto: Ivar Christiansen / Norsk Folkehjelp

Miljøødeleggelsene det er snakk om skjedde på 1970- og 1980-tallet, og det var egentlig oljeselskapet Texaco som sto for boringen, men Chevron kjøpte Texaco i 2001 og arvet dermed problemet.

Fortsatt ille

- Ødeleggelsene er fortsatt ille, selv om oljeboringen skjedde for mange år siden. Det er fortsatt store dammer med olje i regnskogen. Olje forurenser jordsmonn, grunnvann og elver og dermed også drikkevann og fører både til helseskader for urbefolkningen og ødelagte jordbruksarealer, sier Ranestad som har sett miljøødeleggelsene med egne øyne.

Norsk Folkehjelps rolle i saken er å hjelpe de lokale gruppene med å organisere seg slik at de for eksempel kunne gå til dette felles søksmålet, og forhandle med andre selskaper som også forurenser området.

- Innbyggerne i denne delen av Amazonas er ikke nødvendigvis motstandere av oljevirksomhet, men vil ha sikre forhold. Mange av dem jobber selv for oljeselskapene, sier Ranestad.

Statens pensjonsfond utland

Han minner om at Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, eier 0,67 prosent av aksjene i Chevron.

- Det er ingen stor eierandel, men det går an å utøve aktivt eierskap på generalforsamlinger. Det går an å be Chevron om å anerkjenne de skadene som er gjort og være imøtekommende i en rettssak, sier Ranestad.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank sier at Oljefondet ikke kommenterer enkeltinvesteringer, men i mars legger banken fram sin investeringsliste, og da kan alle se hvor mye som er investert hvor.

SISTE NYTT

Siste nytt