Hopp til innhold

– Prøver å få til våpenhvile

– Våpenhvile og dialog. Det er hva vi forsøker å få til først, sier de norske spesialutsendingen til Sør-Sudan, Gunnar Holm. Sammen med USA, Storbritannia og nabolandene forsøker han å legge så mye press på kamphanene at de kommer til forhandlingsbordet uten krav.

Salva Kiir og Riek Machar avbildet i april 2010

Sør-Sudans president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar avbildet sammen i april 2010. Nå truer konflikten dem i mellom landets eksistens.

Foto: Pete Muller / Ap

I verdens yngste stat står nå president Salva Kiir med deler av regjeringshæren mot sin tidligere visepresident Riek Machar, som kontrollerer andre deler av regjeringsstyrkene.

Konflikten bunner i en langvarig maktkamp mellom president og eksvisepresidenten, og den spisset seg til da Kiir i sommer avsatte Machar og resten av regjeringen.

Siden har han kommet med anklager om at Machar forsøkte å kuppe makten, noe Machar benekter. Han hevder på sin side at Kiir forsøkte å stanse nominasjonsprosessen foran presidentvalget i 2015 i deres felles parti SPLM, da han avsatte partiledelsen og utsatte landsmøtet.

Men sist uke bad Machar regjeringshæren fjerne presidenten fra makten av hensyn til landets fremtid.

Kiir svarte med å sikte Machar og fem andre tidligere ministre og partifeller for forsøk på statskupp i tillegg til at ytterligere ti ble pågrepet og arrestert, også de inntil nylig nære medarbeidere av Kiir.

Harde krav til presidenten

Det er denne konflikten - med tilhørende kamper - som internasjonale diplomater - forsøker å få en slutt på.

FN mener at tallet på drepte er kommet opp i flere tusener, folk som flykter fra stadig nye kampsoner nærmer seg trolig 200.000.

Den norske spesialutsendingen Gunnar Holm ankom Juba i går sammen med den britiske spesialutsendingen.

Norge og Storbritannia utgjør sammen med USA den såkalte «Sudan-troikaen» som har fått et ekstra ansvar av verdenssamfunnet for Sør-Sudan. Derfor møtte Holm og hans britiske kollega raskt USAs representant.

– Vi skal gjøre det vi kan for å finne en politisk og fredelige løsning på konflikten. Det vil si at vi i første omgang får til en våpenstillstand, deretter en våpenhvile og så en forpliktende politisk dialog, sier Holm til NRK.

Sammen hadde de tre spesialutsendingene i går et møte med president Salva Kiir.

– Vi la frem våre synspunkter, som er meget klare og tydelige, og presidenten fremførte sine. Det var det jeg vil kalle en god og åpen tone mellom oss, selv om vi vel ikke ser alt likt. Men det vi ser, er at det bør være mulig å finne en løsning.

– Det vil kreve mye fra presidenten og regjeringen, men også tilsvarende fra dem som er på den andre side av konflikten, sier Holm.

Regjeringsstyrkene under kommando av president Salva Kiir inntok i går den sentrale byen Bor som Machar og hans allierte har hatt under kontroll i en uke.

Klar beskjed til kamphanene

Den norske diplomaten har selv ikke vært i kontakt med den avsatte visepresidenten Riek Machar, men den amerikanske spesialutsendingen har på vegne av de tre diplomatene møtt ham.

Også Machar skal ha fått formidlet i klartekst hva som kreves av ham og hans støttespillere hvis verdens yngste nasjon ikke skal bryte fullstendig sammen og ende i et langvarig blodbad.

Også den amerikanske utenriksministeren John Kerry og den norske utenriksministeren Børge Brende har nådd Machar, som er svært populær blant mange av sine landsmenn, på telefonen.

– Machar har fått overlevert det samme budskapet som vi har gitt til president Salva Kiir. Han har et stort ansvar i å si til sine støttespillere og de delene av de væpnede styrkene han har kontroll over at de må legge ned våpnene og medvirke til en våpenhvile, sier Holm.

– Det er også understreket, både til Kiir og Machar, at all vold langs etniske skillelinjer må opphøre – og det nå med en gang. Vi ser at det mobiliseres aktivt rundt etnisitet. Det er skremmende og gir konflikten en ekstra dimensjon. Når den først kommer i «spinn», er den svært vanskelig å kontrollere.

– Og dette er i utgangspunktet ingen stammekonflikt eller en etnisk konflikt, men en politisk konflikt som må løses politisk. Det forsøker vi å fortelle partene, sier Holm.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FNs humanitære koordinator i Sør-Sudan Toby Lanzer

Også FN har engasjert sitt store apparat i håp om å stanse den eskalerende konflikten i Sør-Sudan. FNs humanitære koordinator i landet, Toby Lanzer, kom i går til den opprørskontrollerte byen Bentiu.

Foto: HANDOUT / Reuters

Alle trekkes inn

Møtelisten de nærmeste dagene er derfor lang, både landets nye visepresident, politisjef og forsvarsminister skal trekkes inn i dialogen og letingen etter en løsning.

Også Sudans ambassadør er involvert, gitt den lange og vonde fortiden hvor sør og nord i Sudan stod mot hverandre i en av verdens mest brutale og langvarige borgerkriger.

Nabolandene til Sør-Sudan har også engasjert seg, gjennom organisasjonen The Intergovernmental Authority on Development (IGAD).

– Nabolandene følger veldig med, dette er en alvorlig konflikt som kan få store ringvirkninger for dem, sier den norske spesialutsendingen.

– Selv om det her i Juba akkurat nå er stille og fredelig på grunn av julehøytiden – folk har vært i kirkene og det er lite politi og lite soldater å se i gatene – vet vi at det foregår harde kamper i andre byer i andre delstater, blant annet i grenseområdene mot Etiopia og mot Sudan.

– IGAD har tatt et initiativ som vi i troikaen forsøker å støtte opp under og arbeide utifra, både politisk og diplomatisk, sier Holm.

– Hensikten med så mange involverte er å få lagt et så sterkt press på partene at de kommer til forhandlingsbordet uten krav og at vi får til en våpenstillstand og en våpenhvile, forteller den norske spesialutsendingen.

– Det er akkurat nå veldig stor avstand mellom partene, men vi håper at det skal finnes en bro eller være mulig å bygge en bro over den avstanden. Det er vanskelig, men ikke umulig.

– Vi har sett før at de er i stand til å legge bak seg hendelser og forsone seg med hverandre. Og selv i vanskelig og vonde prosesser, hvis det er politisk vilje, er det mulig å få det til.

Han er glad for at FNs sikkerhetsråd, før de tok julefri, vedtok å styrke den internasjonale fredskontingenten, i landet.

– FNs rolle er helt sentral, blant annet i beskyttelsen av sivile og i det å bevare freden. Så det er avgjørende at FN-styrkene får flere ressurser, slik de nå får. Det er svært bra at verdenssamfunnet har innsett alvoret i situasjonen og er villig til å følge opp, sier Holm.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gjentok i dag i en tale at han og verdenssamfunnet kommer til å forfølge dem som begår og dem som er ansvarlig for krigsforbrytelser.

Også EUs spesialutsending til Sør-Sudan er på vei til landet, for spesielt å ta hånd om kontakten til Sør-Sudans naboland.

SISTE NYTT

Siste nytt