NRK Meny
Normal

Journalister uønsket i Burma

Militærjuntaen i Burma ber utenlandske journalister om å forlate landet. Drapet på den japanske fotografen Kenji Nagai har skapt frykt.

Kenji Nagai, skutt og drept i Burma
Foto: HO / AFP

I helgen ble den svenske avisen Expressen oppringt av en politimann, som ba avisen kalle hjem sin reporter i Burma. Flere andre svenske aviser har fått lignenede henvendelser.

- Reporter Lisa Jannerling må umiddelbart ta kontakt med politiet i Mandalay av hensyn til sin egen sikkerhet, sa mannen på telefon til Expressens redaksjon.

Meget bestemt

Mannen, som presenterte seg som Hay Chu, sa at han var ansatt i sikkerhetsavdelingen i politiet. Da han fikk spørsmål fra Expressen om situasjonen i landet, svarte han:

- Alt er bra. Vi har hatt noen få kriminelle som har protestert mot skatteendringer, men etter noen dager angrep noen av dem sivile, og politiet måtte beskytte dem. Dessverre døde ni mennesker som forsøkte å drepe en politimann, sa Hay Chu til avisen.

Til tross for at "alt var bra", oppfordret han meget bestemt avisen til å kalle hjem sin reporter. - Hun skal få gratis hjemreise, sa mannen.

Flere svenske aviser

 Andre svenske aviser opplyser også at de har fått lignende henvendelser.

- Situasjonen er farlig, spesielt for reportere som snakker engelsk, sier Asia-ekspert Marin Gemzell ved Palmecenteret.

Sveriges Radios Ekotredaksjon har også en reporter på plass i Burma. Etter at den japanske fotografen Kenji Nagai ble drept på åpen gate, har redaksjonen bestemt seg for å ikke navngi reporteren i rapporter fra Burma.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt