NRK Meny
Normal

Ukraina: Journalister tatt til fange – OSSE-observatører bortført

Prorussisk milits har tatt to journalister som gisler i det østlige Ukraina og anklager dem for å være spioner.

Prorussisk militsmedlem

Et medlem av den prorussiske militsen ved en nybygget barrikade på veien mellom flyplassen og Donetsk by tirsdag.

Foto: Yannis Behrakis / Reuters

De to ukrainske journalistene og sjåføren deres ble tatt til fange av prorussisk milits på søndag.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) opplyser at de ble tatt til fange ved en veisperring i Shchastia, 24 kilometer nord for Luhansk.

– Journalistene ble tatt til den okkuperte bygningen til det ukrainske sikkerhetspolitiet i Luhansk, der de blir holdt fordi de ikke har identitetspapirer, sier OSSE.

Journalistene ble tatt til fange dagen etter at en italiensk journalist og tolken hans ble drept, og en fransk fotograf såret i et artilleriangrep nær Slavjansk.

I forrige uke la OSSE frem en rapport som dokumenterer over 300 tilfeller av vold mot journalister i Ukraina, inkludert mord, fysiske angrep og ødeleggelse av utstyr.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prorussisk milits

En lastebil full av prorussisk milits i Donetsk tirsdag.

Foto: Max Vetrov / Ap

– 50 drept på et døgn

Veisperring ved Donetsk

Prorussisk milits bygget tirsdag barrikader av sandsekker i nærheten av flyplassen i Donetsk.

Foto: FABIO BUCCIARELLI / AFP

Samtidig som journalistene er arrestert ved Luhansk, har det i løpet av det siste døgnet har vært harde kamper rundt byen Donetsk.

Ifølge separatistene selv er over 50 opprørere drept i kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske opprørere i løpet av det siste døgnet.

Lederen for de selvutnevnte selvstyremyndighetene i Donetsk-regionen, Aleksandr Borodai, sier at over 50 opprørere er drept siden mandag, mens byens ordfører sier at 40 har mistet livet, deriblant to sivile. Tallet på døde er ikke bekreftet av andre kilder.

Fire OSSE-observatører forsvunnet

I ettermiddag opplyste Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at den har mistet kontakten med et observatørteam i Donetsk øst i Ukraina.

Observatørene er en del av en tilsynsgruppe som overvåker situasjonen i området og rapporterer tilbake til OSSE.

De fire savnede observatørene kommer fra Danmark, Sveits, Estland og Tyrkia.

OSSE var sist i kontakt med de fire observatørene mandag ettermiddag. OSSE mistet kontakten med de fire da de patruljerte utenfor Donetsk.

Danmarks handels- og utviklingsminister Mogens Jensen sier at de sannsynligvis er anholdt av prorussiske separatister.

– Jeg kan bekrefte at en dansk person som tilhører OSSEs tilsynsgruppe, ifølge vår informasjon, ble anholdt av væpnede separatister i Ukraina sammen med tre andre observatører i går, sier Mogens Jensen.

Ifølge danske Politiken går det rykter om at de fire observatørene er ført til naboregionen Luhansk. Det forteller den østerrikske ORF-korrespondent Christian Wehrschützz, som befinner seg i Donetsk, til den sveitsiske TV-kanalen.

Wehrschützz sier at bortføringen av OSSE-observatørene kan skyldes at separatistene vil legge press på de ukrainske myndighetene i Kiev, slik at de stopper den pågående militæraksjonen i Donetsk.

En talsmann for utenriksdepartementet i Tyrkia sier at de fire har fått sine mobiltelefoner konfiskert, men la til: «Vi har gjennom uoffisielle kanaler fått vite at de fire er i trygghet».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvinne i Donetsk

En kvinne står tirsdag inne i de ødelagte restene av huset sitt i Donetsk som ble ødelagt av kamper mandag.

Foto: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP

Ber Ukraina bruke «fredelige midler»

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret i dag Ukraina om ta i bruk «kun fredelige midler» for å ta tilbake kontrollen over de østlige delene av landet fra prorussiske separatister.

– Generalsekretæren er bekymret over den pågående volden som vi har sett i de østlige delene over helgen, sa Bans talsmann Stephane Dujarric i New York tirsdag.

Han la til at generalsekretæren mener en løsning bør komme som et resultat av en politisk dialog.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt