NRK Meny
Normal

Journalister fratatt konvoi-opptak

Journalister som var ombord på Gazakonvoien fikk materiale sitt beslaglagt, rapporterer Reportere uten grenser.

Bilde ombord fra Gazakonvoien

Nærmere 60 journalister var ombord Gazakonvoien tidligere denne uken. Her fra en pressekonferanse fra båten Mavi Marmara før båten ble bordet.

Foto: HO / Reuters

Journalistene som var ombord båtene som ble stormet av israelske styrker mandag, ble pågrepet og fikk sitt materiale beslaglagt, melder presseorganisasjonen, som krever pressefolkene som ble tatt i varetekt får tilbake utstyret sitt.

Minst 60 journalister var ombord, ifølge organisasjonen.

– Vi understreker at journalistene var der for å gjøre en jobb, noe som innebærer å beskrive det som skjedde. De skal ikke forveksles med aktivistene, heter det i en uttalelse fra Reportere uten grenser.

En av de ni som ble drept under aksjonen, var den tyrkiske journalisten Cevdet Kiliclar, ifølge NTB.

– Tok alt

En serbisk kameramann anklager nå israelske myndigheter for å stjele hans opptak av angrepet.

– Det startet som en hyggelig båttur, men forvandlet seg om til en undergangsscene. Folk falt sammen, dekket av blod. Andre skrek da de ble truffet av kulene. En ble skutt mellom øynene, fortalte Srdjan Stojiljkovic til serbiske medier etter returen til Serbia.

Kameramannen fortalte også at han hadde filmet angrepet, men at israelerne tok «alt bortsett fra papirene» fra aktivistene og journalistene.

Ifølge Stojiljkovic, som til daglig jobber i New York, ble journalistene på konvoien separert fra aktivistene. Videre skal journalister fra arabiske land ha blitt behandlet «mye verre enn de fra Europa eller Vesten», ifølge Stojiljkovic.

Ulike nasjonaliteter

Kate Geraghty

Kate Geraghty, fotograf for den australske avisen Sydney Morning Herald.

Foto: HO / Reuters

Blant dem som ble innesperret i fengselet i Beersheva, var representanter for bulgarsk TV, nyhetsbyrået i Kuwait og avisene Frankfurter Allgemeine Zeitung og Sydney Morning Herald.

Fotografen fra sistnevnte forteller til egen avis at hun klarte å stikke unna noen av bildene hun tok av angrepet ved å teipe minnebrikkene til egen kropp og klær.

– Hva vi så var ikke til å tro, og jeg ville være sikker på at bildene overlevde slik at historien kunne bli fortalt. Jeg tok hundrevis av bilder, forteller fotograf Kate Geraghty, om tiden etter at Mavi Marmar ble bordet fram til kameraet ble tatt fra henne da båten hun var på også ble bordet.

Til tross for gjentatte undersøkelser klarte Geraghty å få med seg tre minnebrikker videre til Istanbul.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt