Hopp til innhold

Jødebemerkning kostet Helen Thomas jobben

En av verdens mest kjente politiske journalister ba jødene forsvinne fra Palestina og komme seg tilbake til Tyskland og Polen.

FILES-US-POLITICS-WHITE-HOUSE-THOMAS

Jødebemerkninger ble Helen Thomas bane.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Helen Thomas (89) har dekket Det hvite hus i USA siden Dwight David Eisenhower var president på slutten av 1950- og begynnelsen av 1960-tallet, og hun ble sett på som «The Grand Old Lady» i White House Correspondents Association, men nå er det slutt.

Mandag kunngjorde Thomas at hun trekker seg fra stillingen som journalist i Hearst News Service med øyeblikkelig virkning.

Årsaken er at hun, under arrangement i Det hvite hus i forrige uke, sa til en Rabbiner at jødene burde komme seg «til helvete ut fra Palestina» og mente de kunne flytte tilbake til Tyskland og Polen - eller til USA for den del.

Hør NRKs Washington-korrespondent: Journalistlegende går av

Rett til topps

Dermed var skandalen et faktum. Dagen etter bemerket pressesjefen i Det hvite hus, Robert Gibbs, at stolen hennes var tom under dagens pressekonferanse.

– Bemerkningene var sårende og klanderverdige, sa Gibbs fra talerstolen før han forsikret om at Thomas hadde bedt om tilgivelse for uttalelsene sine.

USA/

President Barack Obama ble den siste presidenten Helen Thomas fikk følge.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

I en egen pressemelding skriver Thomas:

«Jeg angrer dypt de bemerkningene jeg kom med i forrige uke om israelserne og palestinerne. De reflekterer ikke min ektefølte overbevisning om at fred vil komme til Midtøsten kun dersom alle parter anerkjenner behovet for gjensidig respekt og toleranse.»

Deretter kom beskjeden om at hun trekker seg fra sin stilling.

Familie fra Libanon

Thomas er født i Winchester i Kentucky i USA, men foreldrene hennes var libanesiske immigranter fra Tripoli i Libanon. Hun ble kristent oppdratt i den greskortodokse kirke.

Hun skapte et navn for seg selv etter hun begynte å følge presidentkandidat John F. Kennedys vei til Det hvite hus.

Hun ble senere kjent under kallenavnet «Den sittende Buddah», og fordi hun alltid avsluttet presidentens pressekonferanser med signaturen «Takk, Herr President».

Video Robert Gibbs om Helen Thomas

SISTE NYTT

Siste nytt