Journalist og hans familie drept i angrepet på Serena hotell

Den afghanske AFP-journalisten Sardar Ahmad (40) ble drept i angrepet på Serena Hotell i Kabul i går kveld sammen med kona og to av de tre barna deres.

Afghanistan: Angrep på Serena Hotel

Politi og sikkerhetsvakter samles etter angrepet der ni sivile ble drept, inkludert en AFP-journalist og hans familie.

Foto: Massoud Hossaini / Ap

Til sammen ni sivile ble drept i angrepet, der også de fire angriperne til slutt ble skutt og drept av afghanske sikkerhetsstyrker.

Den yngste sønnen til journalisten overlevde, men skal være hardt såret. Han ligger nå på intensivavdelingen på et sykehus i Kabul.

Ahmad og hans familie ble identifisert av en medarbeider, en fotograf som også jobber for AFP.

Ahmad og familien oppholdt seg på hotellets restaurant da angrepet skjedde. De var der for å feire Nouruz, persisk nyttår, som er en stor helligdag i Afghanistan, skriver AFP. Hotellet hadde satt i stand et eget arrangement i forbindelse med helligdagen.

AFP omtaler Ahmad som en allsidig journalist med et øye for uventede historier som fortalte om andre aspekter av livet i Afghanistan enn bombene og konfliktene.

Han var spesialist på sikkerhetssaker, med et sterkt kontaktnett både i regjeringen, men også i Taliban.

Kollegaer sørger

På Twitter sørger journalister over hele verden over kollegaens bortgang. AFPs London-korrespondent, Danny Kemp, beskriver Ahmad som en av de «kuleste menneskene man kan håpe å møte».

Artikkelen fortsetter under

Laster Twitter-innhold

«Stor sorg blant journalister i Kabul etter at den afghanske journalisten Sardar Ahmed med familie ble drept på Serena» skriver TV 2-ankeret Mah-Rukh Ali.

Farishta Jalalzai, journalist for Radio Free Europe, skriver på sin konto at hun kjente Ahmad som en «mann med mye verdighet og stolthet».

Jobbet for norsk ukemagasin

Afghanske Ahmad, som også drev mediebyrået Kabul Pressistan i sitt hjemland, begynte å arbeide for AFP i 2003 og ble nyhetsbyråets hovedreporter i Kabul.

I tillegg har Ahmad jobbet for den norske ukeavisen Ny Tid, og levert stoff fra Afghanistan siden 2006. Han dekket blant annet Kai Eides innsats for FN i Afghanistan, og Pål Refsdals kidnapping i 2009. I tillegg til det løpende nyhetsbildet med vekt på de norske soldatenes innsats i landet.

Ansvarlig redaktør i ukemagasinet, Dag Herbjørnsrud, har selv møtt Ahmad og beskriver han som ungdommelig, sekulær og oppegående, og en internasjonalt orientert journalist.

– Han var veldig glad i sin kone og barn. Jeg møtte han i Oslo, og han snakket flytende engelsk og skrev for AFP, et av de største nyhetsbyråene i verden, forteller Herbjørnsrud.

– Han kjente Afghanistan veldig godt. Og er en av de få som kunne dekke det for de vestlige mediene og samtidig ha god kontakt med alle i det afghanske samfunnet.

Expressen omtaler også Ahmad som den svenske journalisten Nils Horners medarbeider i Afghanistan. Horner ble selv skutt og drept i nærheten av en populær libanesisk restaurant i Kabul tirsdag forrige uke.

De to skal ifølge de svenske avisen ha jobbet tett sammen i Afghanistan.

– De gjorde nok det. Ahmad hadde et mediebyrå i Kabul og hjalp alle utenlandske journalister. Han var en svært viktig person, så det er et stort tap ikke bare for det afghanske samfunnet, men også det internasjonale nyhetsbildet, at en av de viktigste journalistene som våget å dekke dette landet nå er borte, sier Herbjørnrud.

I tillegg til Sardar Ahmed, hans kone og to barn er fem andre personer, tre kvinner og to menn, bekreftet omkommet etter angrepet på Serena Hotell i Kabul.

De fem er utenlandske statsborgere, og det opplyses at kvinnene er fra Canada og New Zealand, mens mennene er fra henholdsvis Pakistan og India.

Norske spesialsoldater

Kort tid etter at alarmen gikk, ble hotellet omringet av politiet, mens afghanske spesialstyrker rykket inn. Også norske spesialsoldater deltok i aksjonen.

– Et mindre antall norske spesialsoldater er til daglig veiledere for det afghanske antiterrorpolitiet. De har sammen med afghanske politifolk rykket ut til Serena Hotel, opplyste forsvarssjefens pressetalsmann Eystein Kvarving til NTB torsdag.

Etter en stund ble de fire angriperne skutt og drept. To av dem barrikaderte seg og gjorde motstand inne på et toalett.

De unge angriperne hadde angivelig små pistoler gjemt i sokkene sine da de tok seg inn på hotellet. Minst to vakter og en utenlandsk ansatt på hotellet ble såret og brakt til sykehus.

Regnes som trygt

Serena Hotel regnes som det tryggeste stedet å bo i Kabul og huser mange FN-ansatte og utenlandske delegasjoner som har ankommet for å overvåke valget i landet neste måned.

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot det samme hotellet.

Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte Afghanistan.

Angrepet på Serena skjer få dager etter at frilansjournalist Anders Sømme Hammer opplevde et selvmordsangrep på nært hold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt