Hopp til innhold

Journalist dømt for forsvar av terrorisme i Russland

En russisk journalist er dømt for å ha «rettferdiggjort terrorisme». Hun slapp unna seks år i fengsel, men må betale en bot på rundt 65 000 norske kroner.

Russian journalist Svetlana Prokopyeva leaves after a court hearing in Pskov

DØMT TIL BOT. Støttespillerne til journalist Svetlana Prokopjeva overrakte henne penger da hun kom ut av rettssalen i dag. Pengene skal hjelpe henne med å betale boten hun har fått.

Foto: Anton Vaganov / Reuters

Dommen kommer etter at frilansjournalist Svetlana Prokopjeva snakket om selvmordsangrepet mot FSBs hovedkvarter i Arkhangelsk i 2018 på radiokanalen Ekko Moskva, 8. november 2018.

Der koblet hun angrepet med det politiske klimaet under president Vladimir Putin.

Tre FSB offiserer ble skadd, mens den 17 år gamle selvmordsbomberen var den eneste som døde under angrepet.

Prokopjeva argumenterte for at russiske myndigheter er så undertrykkende at de gir ungdommen liten sjanse for å uttrykke misnøye.

Hun mente at dét kan lede dem til desperate handlinger.

Prøvestein for ytringsfriheten

Rettssaken mot journalisten som har jobbet både for lokale medier i hjembyen, og for Radio Free Europe, er av mange sett på som en prøvestein for pressefriheten i Russland.

Det har vært flere demonstrasjoner mot rettssaken både i Pskov og Moskva. Senest fredag ble 19 demonstranter arrestert.

Prokopjeva ble av retten i Pskov dømt til en bot på 500 000 rubler, rundt 65 000 norske kroner.

Påtalemyndigheten fikk derimot ikke medhold i kravet om seks års fengsel eller forbudet mot å drive journalistikk i fire år.

– Det er takket være dere, at jeg ikke blir fraktet ut herfra i politieskorte, sa Prokopjeva da hun møtte klappende støttespillere utenfor retten i Pskov.

Selv om hun slapp fengsel, vil hun anke boten hun har fått.

– Journalistikken har dårlige kår, og staten respekterer ikke journalister i Russland, sier Prokopjeva til nyhetsbyrået Reuters.

Internasjonal kritikk

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skriver i en pressemelding at de er glade for at Prokopjeva slipper fengsel. Samtidig mener de at fordømmelsen av kommentaren hennes skaper en farlig presedens for russiske journalister og deres muligheter til å jobbe fritt.

EU er også bekymret.

– Straffeforfølgelsen av Prokopjeva bekrefter det stadig krympende rommet for uavhengig journalistikk og sivilsamfunn i Russland de siste årene, sier EU-kommisjonens utenrikspolitiske talsmann Peter Stano i en uttalelse.

Laster Twitter-innhold

Europarådets kommisjonær for menneskerettigheter Dunja Mijatović er enig.

– Arrestasjonene av 19 mennesker, deriblant journalister i Moskva og Pskov på fredag, i tillegg til dommen mot Prokopjeva viser nok en gang hvordan ytringsfriheten er under press i Russland, skriver Mijatović på organisasjonens nettsider.

Avviser kritikken

En talsmann for president Vladimir Putin, avviste imidlertid på en pressekonferanse at dommen sender signaler om hva journalister kan ta opp til offentlig debatt.

Russland ligger på 149. plass av 180 land på Reportere Uten Grenser sin pressefrihetsindeks 2020. Norge ligger til sammenligning på førsteplass.

X02468

ANKLAGET. Den russiske journalisten Ivan Golunov ble arrestert for narkotikakriminalitet, men senere løslatt etter massivt press fra kollegaer i russisk presse i fjor.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Også i fjor sommer, skapte pressefrihet i Russland internasjonale overskrifter. Da ble gravejournalisten Ivan Golunov varetektsfengslet, siktet for narkotikakriminalitet.

Golunov hevdet narkotikaen var plantet for å forsøke å hindre ham i å drive undersøkende journalistikk.

Han ble senere løslatt, etter et stort engasjement fra store deler av det russiske pressekorpset.

SISTE NYTT

Siste nytt